Tenis

PRIZNANJE AUSTRALIJANACA Đoković je kolateralna šteta borbe za glasove

Novak Đoković odavno ne boravi u Melburnu, nakon što su australijske vlasti odlučile da ga deportuju, ali je i dalje predmet interesovanja medija.

PRIZNANJE AUSTRALIJANACA Đoković je kolateralna šteta borbe za glasove
FOTO: MARK BAKER/ RAS SRBIJA COMBO

Tako se poznati medij “Ejdž” bavio deportacijom Novaka Đokovića, a ovog puta u vidu kolumne.

Iz onoga što se može pročitati u istoj, vidljivo je priznanje, da su saga oko Đokovićevog nastupa na prvom grend slemu u sezoni i protjerivanje dio neke mnogo veće političke igre.

– Đoković je samo kolateralna šteta borbe za glasove, naziv je teksta u kojem novinar Daren Kejn povlači paralelu sa jednim slučajem gdje su vlasti Australije pokazale užasan osjećaj za pravdu zarad glasova na izborima.

FOTO: DAVE HUNT/EPA
FOTO: DAVE HUNT/EPA

U pitanju je događaj iz 2014. godine, dok je Skot Morison, aktuelni premijer bio ministar za imigracije, kada se desio slučaj Hamida Kazaeija, koji je zbog politike zaustavljanja imigranata i čvrstog otpora prema tome, preminuo. Njega je Australija poslala na Papuu Novu Gvineju, gdje mu pomoć nije bila dovoljna, a onda se smilovala da mu pruži pomoć u Brizbejnu gdje je preminuo. Kasnije se ispostavilo da bi Kazaei vjerovatno preživio da nije bilo tako lošeg poteza i da su ga direktno liječili u australijskoj bolnici.

Novinar navodi i da Vlada ima moto “jake granice” i da je to nešto, što bi moglo da im donese dosta glasova na predstojećim izborima, te dodaje, da je odluka sadašnjeg ministra Aleksa Houka da Novaku Đokoviću oduzme već odobrenu vizu, prije svega politička.

Pročitajte još

– Ovo nije ništa različito od ostalih demonstracija sile od strane Vlade Australije kada se radi o granicama i sigurnosti. Jake granice – glasovi. To je to. Đoković nije ništa drugo do kolateralna šteta, navodi se u tekstu.

Kejn je istakao i da ga je Đoković izgubio kao navijača, ali i da se prema najboljem igraču svijeta njegova zemlja ponijela krajnje sramotno. Razlog za takav stav je u velikom broju inficiranih u Australiji, ali i samoj Virdžiniji, te smatra da nevakcinisani Đoković ne bi pravio problem i da se slobodno kretao.

FOTO: DAVE HUNT/EPA
FOTO: DAVE HUNT/EPA

Isto tako ostaje nejasno šta je dovelo do toga da Novak bude nego, ko bi mogao da poremeti proces vakcinacije u Australiji, a uz konstataciju da je Đoković imao papir da je preležao koronavirus, novinar “Ejdža” ističe da je ministar Houk odluku donio iz oštrog diskrecionog prava da uradi šta lično misli.

– Da, ukidanje vize Đokoviću i njegova deportacija su pokazali da Australija ima jake granice, ali po kojoj cijeni? Okarakterisani smo kao izolovana i gruba nacija, stoji u tekstu.

Na kraju, Kejn je naglasio da će Australija morati da preispita kakva je trenutna politika zemlje u borbi protiv pandemije, te da ne bi smjeli više da im se dešavaju slučajevi kakav je ovaj, iznova i iznova.