reload

Politika

"Propaloj državi" svake godine DAJU VEĆI BUDŽET: Raskorak izjava i poteza vlasti u Srpskoj o BiH

Savjet ministara utvrdio je Nacrt budžeta institucija BiH za 77,6 miliona KM veći nego 2020. godine, ali to je tek prvi korak planiranog povećanja troškova administracije na nivou BiH na štetu entiteta.

"Propaloj državi" svake godine DAJU VEĆI BUDŽET: Raskorak izjava i poteza vlasti u Srpskoj o BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH do 2024. godine, koga je Fiskalni savjet BiH usvojio 30. marta, predviđa rast budžeta BiH svake godine.

Ovogodišnji budžet je predviđen u iznosu od 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam odsto u odnosu na 2020. Zatim se penje na 1.073. 900.000 KM iduće godine, dok bi budžet 2024. trebalo da iznosi 1.074.100.000 KM.

Pošto se budžet BiH skoro u potpunosti puni iz indirektnih poreza, ovo znači da će u naredne tri godine biti i veći zahvat iz zajedničke poreske kase. U tekućoj godini taj iznos je 865,5 miliona KM, iduće godine će biti 865,8 miliona, a potom 866 miliona maraka. Budući da je poreski sistem u BiH takav da se sa jedinstvenog PDV računa prvo namiruju institucije BiH i iznos za spoljni dug, to automatski znači da će manje novca ostati za budžete Republike Srpske i FBiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sve ovo su aminovale vlade Srpske i Federacije BiH te Savjet ministara BiH – strane koje su zaključile sporazum o usvajanju Globalnog fiskalnog okvira.

– Veći budžet BiH znači veći zahvat sa jedinstvenog računa, a ostalo su takse i ostali prihodi koje imaju institucije BiH – kažu u Savjetu ministara.

Kako je saopšteno, Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu Ministarstvo finansija i trezora uputiće Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču. Potom ide na usvajanje u PS BiH.

Kako nam je rečeno u Savjetu ministara, najveći dio povećanja budžeta biće usmjeren za povećanje plata zaposlenih u institucijama BiH. Naime, Savjet ministara je nedavno povećao osnovicu za obračun plata sa 475,69 KM na 535 KM, a primjenjivaće se narednog mjeseca od dana usvajanja budžeta institucija BiH za 2022.

Pročitajte još

Socijalna strana ove priče je svima jasna jer zaposleni na nivou BiH uglavnom imaju manja primanja nego službenici na nižim nivoima vlasti. Granična policija i pripadnici još nekih policijskih agencija na nivou BiH zbog toga su danima protestovali.

Problematična je politička strana priče jer vlast u Srpskoj tvrdi da je protiv bilo kakvog jačanja institucija BiH.

– Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država – izjavio je Milorad Dodik prilikom sastanka članova Predsjedništva BiH sa šeficom britanske diplomatije, Liz Tras.

– To je licemjerna politika. Od kada je ova vlast u Sarajevu, budžet se povećava svake godine, za četiri godine biće povećan za oko 120 miliona KM. To znači da je za RS manje 40 miliona KM, a za FBiH 80 miliona. U isto vrijeme se govori da ne treba jačati institucije BiH, a kako se drugačije jačaju nego novcem? Ima prostora za povećanje plata, ali nema prostora za povećanje materijalnih troškova i svih drugih rashoda koji nisu u funkciji rada – kaže Mira Pekić, poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH.

„Čudno neko slabljenje BiH“

Kako SNSD „slabi BiH“ i jača RS najbolje govori budžet institucija BiH koji ove godine povećavaju za 77 miliona, kaže Aleksandra Pandurević, član GO SDS.

– Prošle godine su ga povećali za 31 milion, a pretprošle za 30 miliona. Pri tome su planirali 500 novih zapošljavanja u UIO i Oružane snage koje ukidaju. Čudno neko ukidanje OS, UIO i slabljenje BiH. Za četiri godine učešća SDS u Savjetu ministara nismo budžet institucija BiH povećali ni za marku, jer je to čisto potrošački budžet i svaka marka više u njemu je pola marke manje Republici Srpskoj – kaže Pandurevićeva.