reload

Gradovi

PRVA U SRPSKOJ U trebinjskoj bolnici obavljena složena operacija butne kosti

U trebinjskoj Bolnici uspješno je obavljen operativni zahvat kod preloma dijela butne kosti, poslije koje se pacijent uspješno oporavlja, te je tako postala prva zdravstvena ustanova sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj u kojoj je izvršena ova složena opracija.

PRVA U SRPSKOJ U trebinjskoj bolnici obavljena složena operacija butne kosti
FOTO: BOLNICA TREBINJE

Operativni zahvat izvršen je zahvaljujući doktorima Draganu Miloševiću i Branku Stankoviću, specijalisti ortopedije i traumatologije u Valjevu.

Iz Bolnice Trebinje su naveli da se operativna procedura radi uz veoma male rezove, od dva do tri centimetra, te da je riječ o minimalno invazivnoj hirurškoj metodi.

– Pacijent se u zavisnosti od preloma i procjene hirurga, već sutradan počinje podizati i oslanjati na noge – istakli su iz trebinjske Bolnice.

Kako su naveli, ovakva procedura je veoma dobra jer se prilično brzo radi, posebno kada je ljekarski tim uigran, ne iziskuje mnogo ljudi i radi se sa kvalitetnim titanijumskim materijalima.

Osim toga, oporavak pacijenta je mnogo brži, kao i zarastanje rane i smanjuje se mogućnost nastanka komplikacija, poput infekcija koje mogu da uđu kroz kožu i slično.

Ova procedura se upotrebljava kod preloma koji imaju tendenciju zarastanja, za razliku od preloma vrata butne kosti, koji ne zarasta i za koji je potrebna zamjena kosti, odnosno ugradnja proteze.

– Ovaj operativni zahvat nije bio izvodiv bez učešća dr Petre Paovice, specijaliste anesteziologije i reanimatologije, kao i anestetičara Slaviše Mucovića i instrumentarke Milice Ninković. Zahvaljujući ovom timu, naša sugrađanka (1951) nije morala otputovati u Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluku i sada se već uspješno oporavlja – naveli su iz Bolnice.