reload

Društvo

"Radijatore isključujte" Majstor Branko otkrio gdje mnogi griješe i dao je korisne savjete

Majstor Branko Zrnić je govorio o tome kako podesiti radijatore, a da manje troše i da li je to uopšte moguće.

"Radijatore isključujte" Majstor Branko otkrio gdje mnogi griješe i dao je korisne savjete
FOTO: SRPSKAINFO

Majstor je dao i korisne savjete o tome kako može da se uštedi na grijanju i da li oni koji koriste električne radijatore mogu da uštede.

“Električnim radijatorima ne mogu da uštede iz razloga što on dok je uključen i dok radi, on grije. Uštedeti se može sa TA pećima koje se akumuliraju tokom noći dok je jeftina struja, po potrebi se koriste u toku dana. Mnogi griješe pa uključuju TA peći preko produžnih gajtana, a to zna da bude jako opasno za svakog potrošača koji ima više od 3.000 vati i ja im ne bih savjetovao da imaju produžne već da direktno uključuju u utičnice u zidu – rekao je majstor Branko.

Pročitajte još

Mnogi napominju da bi bilo dobro da kada se krene iz stana da se grijanje smanji, da se pojača kada se uđe u stan, a majstor Branko Zrnić kaže da je najbolje samo kada se ugasi.

– Ja svim ljudima preporučujem da logično razmišljaju. Svaki uređaj, kalorifer ili radijator oni dok su uključeni, dok su pod naponom, oni rade, kad nisu uključeni u struju oni ne mogu da rade i ne mogu da griju. A moj savjet kad izađete iz kuće da ne ostavljate uključene radijatore i grijalice u utičnicu jer znaju da budu izvor požara i to je bolje da izbjegnete na vrijeme – savjetuje majstor.

Majstor Zrnić je takođe pokazao koji produžni kabl je najbolje koristiti ako grijalice ili radijatore uključujete tako. piše Mondo.

“Kabl mora biti promjera 2,5 milimetara, dakle tri žice po 2,5 milimetara i da nema prekidač na sebi i da može što manje da ima prekida i da može da bude koliko toliko pouzdan. Savjetovao bih svima koji uključuju radijatore preko produžnih gajtana  ili neke grijalice da taj priključak ne drže na tepihu već da ga podignu malo jer zna to grijanje da bude veće tu i hoće da se upali. Pogotovo kod kalorifera koji znaju da se upale iz razloga što imaju ventilator koji duva i taj ventilator od toplote ako se deformiše, blokira se, i on ne izduvava, a toplota se usijava i upali plastični ventilator i eto paljevine u stanu – rekao je Branko.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu