reload

Društvo

Raspodjela imovine BiH: Milioni u kešu stoje u nekretninama širom svijeta

Zemlje nasljednice bivše SFRJ do sada su podijelile dvije trećine imovine te države, a BiH su u toj raspodjeli pripali stanovi i rezidencije od Bolivije do Norveške, ali i milioni maraka od prodaje objekata koje niko nije htio da preuzme.

Raspodjela imovine BiH: Milioni u kešu stoje u nekretninama širom svijeta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojio je informaciju koju je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora, u kojem je pravljen presjek stanja kada je riječ o implementaciji Sporazuma o pitanjima sukcesije i njegovih sedam aneksa, prenosi Glas Srpske.

U tom ministarstvu su naveli da je aneksom “B” uređena podjela diplomatsko-konzularne imovine prema geografskim regionima, a bivša SFRJ imala je 123 diplomatska i konzularna predstavništva.

BiH, kako je definisano sporazumom, u svakoj od regija pripada 15 odsto vrijednosti imovine, a do sada je dobila objekte na 15 destinacija.

U dosadašnjem procesu raspodjele BiH je, između ostalog, dobila ambasade u Londonu, Norveškoj, Kanadi, Keniji, Turskoj, rezidenciju u Austriji, stan u Italiji, kuću u Brazilu, dio objekta u Indiji i deset odsto participacije imovine u Boliviji, navedeno je u informaciji uz naglasak da je ukupna vrijednost procijenjena je na 32,6 miliona dolara.

BiH je, kada je u pitanju novac od prodaje, zaradila nekoliko miliona KM. Prodata je imovina u Ankari, Vašingtonu, Bonu i Tokiju, a nasljednice su se dogovorile već ranije o prodaji objekata DKP-a bivše SFRJ za koje nije zainteresovana nijedna država nasljednica.

U Savjetu ministara kažu da bi na narednom sastanku Zajedničkog odbora za sprovođenje aneksa “B” kao najznačajnije pitanje trebalo da bude raspodjela kompleksa bivše SFRJ u Moskvi.