reload

Svijet

RASTE ZABRINUTOST U SVIJETU SZO radi na smjernicama za smanjenje širenja majmunskih boginja

 Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) radi na daljim smjernicama o ublažavanju širenja majmunskih boginja, usred zabrinutosti da bi broj slučajeva mogao dodatno da poraste tokom ljetnjih mjeseci, izjavio je danas Dejvid Hejman, predsjednik Strateške i tehničke savjetodavne grupe SZO za zarazne opasnosti sa pandemijskim i epidemijskim potencijalom.

RASTE ZABRINUTOST U SVIJETU SZO radi na smjernicama za smanjenje širenja majmunskih boginja
FOTO: THE HINDU/YOUTUBE/SCREENSHOT

Radna teorija SZO zasnovana na dosad identifikovanim slučajevima i navodima je da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom, rekao je Hejman za Rojters.

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom zabilježene u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo 70-ih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Pročitajte još

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove tijela.

Epidemija u 11 zemalja u kojima pojava nije endemska veoma je neobična, kažu naučnici.

SZO je prethodno danas saopštila da je do sada potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 zemalja i da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Slučajevi te infekcije potvrđeni su u devet evropskih zemalja, kao i u SAD, Kanadi i Australiji, prenio je BBC.

Hejman, profesor na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, rekao je da će stručnjaci vjerovatno dati više smjernica zemljama u narednim danima.

Zdravstveni zvaničnici iz nekoliko zemalja upozorili su da bi se broj slučajeva mogao dodatno povećati na velikim ljetnjim skupovima i festivalima.