back button
reload

Svijet

Reagovanja na pokušaj ubistva novinara "Zločin protiv žurnalizma i napad na naše demokratske vrijednosti"

Pokušaj ubistva holandskog novinara Petera R. de Vrisa predstavlja napad na temelje evropskih vrijednosti, naveo je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na svom Tviter nalogu.

Reagovanja na pokušaj ubistva novinara "Zločin protiv žurnalizma i napad na naše demokratske vrijednosti"
FOTO: MARCEL VAN HOORN/EPA

On je istakao da je sinoćnja pucnjava u Amsterdamu “zločin protiv žurnalizma i napad na naše demokratske vrijednosti i vladavinu prava”.

– Nastavićemo da nemilosrdno branimo slobodu medija – napisao je Mišel.

Kralj Holandije Viljem-Aleksandar izjavio je da je napad na novinara napad na vladavinu prava, a holandski premijer Mark Rute nazvao je taj čin “šokantnim i nerazumljivim”.

Gradonačelnik Amsterdama Femke Halsema izjavila je da je De Vris u kritičnom stanju i da se bori za život, nakon što je sinoć ranjen u glavnom gradu Holandije.

Amsterdamska policija saopštila je da su nakon sinoćnjeg napada na novinara uhapšena tri lica.

De Vris je pogođen pet puta, uključujući jednom u glavu, kada je izašao iz studija televizije RTL nakon emisije.

Predstavnik Odbora za zaštitu novinara u EU Tom Gibson izjavio je da holandske vlasti trebaju da otkriju da li je De Vris bio meta zbog svog rada i da osiguraju da napadač i organizatori napada izađu pred lice pravde.

De Vris je prava zvijezda u Holandiji, poznat po svom istraživačkom radu nakon otmice pivskog magnata Fredija Hajnekena 1983. godine. On je postao poznat u SAD zbog istraživačkog rada na nestanku tinejdžerke Natali Holovej 2006. godine.

De Vris je pisao o kriminalu i korupciji, a ranije je bio meta prijetnji kriminalnog podzemlja zbog povezanosti sa nekoliko slučajeva.