back button
reload

Politika

"RULJAK I KRALJ SKANDALA“ Bivšeg funkcionera PDP pamtimo po galami, uvredama i okršajima sa Cvijanovićevom i Dodikom (VIDEO)

Slavko Vučurević i PDP razišli su se burno, uz žestoke međusobne optužbe. Što se tiče Vučurevića, takav vid političke komunikacije njemu nije bio nepoznat ni ranije, doduše tada ga je koristio prema svojim političkim protivnicima, koji su mu odgovarali – istom mjerom.

"RULJAK I KRALJ SKANDALA“ Bivšeg funkcionera PDP pamtimo po galami, uvredama i okršajima sa Cvijanovićevom i Dodikom (VIDEO)
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Rezultat svega toga je da Vučurevića najviše pamtimo po galami i po riječima kao što su „ruljak“ i „kralj skandala“ koji su uz njegovo ime izgovarali funkcioneri SNSD, onog istog SNSD sa kojim sada iz PDP i opozicije povezuju Slavka Vučurevića, nazivajući ga „lažnim trebinjskim opozicionarom“.

Prije nekoliko dana, Predsjedništvo PDP raspustilo je Gradski odbor PDP „nakon dužeg perioda neaktivnosti i nerada odbora“, što je prelilo čašu, te je Vučurević odlučio da napusti stranku. Sve uz optužbe na račun Branislava Borenovića i Igora Crnatka, da manipulišu članstvom i da „vrše malverzacije sa novcem stranke“.

Vučurević je u politički pohod pošao s mjesta direktora trebinjske filijale Fonda PIO RS, kada je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, osmog saziva od 2010. do 2014.

Međutim, nije dočekao kraj mandata u skupštinskim klupama. Na lokalnim izborima 2012. poslao je u političku penziju Dobroslava Ćuka (SNSD) pobijedivši kao kandidat opozicije u trci za gradonačelnika Trebinja.

Potom dolazi izborna 2014. u kojoj Vučurević pokazuje svoje pravo lice, prvo u političkom ratu sa tada premijerom Srpske, Željkom Cvijanović. Osvrćući se na izjavu Cvijanovićeve u kojoj se pita „što bi sjedila sa ljudima koji gledaju u njene noge“, Vučurević je tada za ATV izjavio: „Što se tiče njene ženstvenosti, mislim da ona nema šta da traži u Trebinju, da je njena disciplina na Nevesinjskoj olimpijadi i da je tamo trebala da ode, da se prijavi“.

Cvijanovićeva je tada reagovala dostojanstveno, ali joj je procjena izbornog rezultata ipak bila polovična.

– Zamislite blamaže da izgube Milorad Dodik i Željka Cvijanović od onakvog Ognjena Tadića i onakvog Mladena Ivanića – izjavila je tada na stranačkom skupu u trebinjskom hotelu “Leotar”. Kao što je poznato, Dodik jeste pobijedio Tadića u trci za mjesto predsjednika RS, ali je Cvijanovićeva izgubila od Ivanića za Predsjedništvo BiH.

Ipak, sve je kulminiralo u predizbornoj kampanji za opšte izbore te godine. Na predizbornom skupu SzP u Trebinju, okupljeni narod vrijeđao je Cvijanovićevu, na šta je Vučurević , najblaže rečeno, ćutao. Zbog toga ga je Centralna izborna komisija BiH skinula sa izborne liste za Narodnu skupštinu.

Potom su uslijedili brojni i nimalo primjereni verbalni okršaji Vučurevića sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom. Nakon što ga je Dodik nazvao „smorom“, Vučurević je u septembru 2013. Dodiku postavio nekoliko pitanja. Između ostalih i ono u kakvim je vezama sa porodicom Nimani iz Kosova, što je u to vrijeme bila opoziciona top tema.

– Da li je u krvnom, kokainskom, duvanskom ili naftnom srodstvu sa tom porodicom i u kakvim je odnosima bio sa tom porodicom tokom 1999. i bombardovanja Srbije od strane NATO snaga – pitao je Vučurević.

Budući da je priča trajala mjesecima, Vučurević je nastavio da postavlja pitanja i u 2014.

– Neka odgovori koliko je puta od 1993. do 1995. godine prevezen iz Banjaluke do Beograda ili naselja Surčin u gepeku automobila zbog dugovanja za preuzete cigarete, naftu? – pitao je tadašnji gradonačelnik.

Dodik je uzvratio da će dobiti tužbu, ako za to bude elemeneta. Do tada, poručio mu je da „ima problem sa artikulacijom“.

Istovremeno, Vučurević je vodio ratove i sa Nebojšom Vukanovićem, tadašnjim novinarom, a kasnije liderom Liste „Za pravdu i red“. Kako se može vidjeti i čuti na video snimku od 22. marta 2013, gradonačelnik je Vukanoviću savjetovao da kupi litar maslinovog ulja, a navodno je na njega bacio diktafon.

– Prije ove konferencije, tebi savjetujem jedno, da kupiš litar maslinovog ulja i da izbornu kampanju progutaš. Slavko Vučurević je gradonačelnik, kada ti pobijediš ja ću poštovati to – izjavio je on, sve uz opasku da „galami na novinare jer je rođen na selu“.

Borba njih dvojice trajala je sve do posljednjeg časa. U saopštenju Gradskog odbora PDP od polovine juna 2021, za Vukanovića se kaže da „već devet godina ne može da podnese poraz“, nazivajući ga „naručenim kandidatom SNSD za gradonačelnika Trebinja“.

Slavko Vučurević je bio kandidat za gradonačelnika i na lokalnim izborima 2016, ali je poražen od Luke Petrovića iz SNSD. Iz tog perioda pamte se njegovi gafovi u TV dueli koji je na ATV imao sa Petrovićem. Jedan od njih glasi: „Glasajte za sebe, za naš grad, a ne za budućnost“.

Poslije gubitka gradonačelničkog mjesta, Vučurević se prvo skrasio u kabinet tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, odakle je imenovan za ambasadora BiH u Sloveniji.

To je izazvalo žestoke reakcije iz SNSD, a lider te stranke i tadašnji predsjednik RS, Milorad Dodik, Vučureviće je javno nazvao „ruljkom“.

– Jedno nagradno pitanje: Kako se zove novi ambasador u Sloveniji? Kakav ruljak, jeste vidjeli? Ruljak. Znaš šta je ruljak? To je sramota za sve. Zamislite da takvog ruljka postavite za ambasadora. Šta očekivati – rekao je Dodik novinarima u februaru 2018.

Zanimljivo, portparolka PDP, Anja Petrović, koja je danas potez Vučurevića opisala na način da se „stavio u službu režima SNSD“, tada je za ATV izjavila: „Šta fali Slavku Vučureviću da bude ambasador? To što su mu kao gradonačelniku Trebinja na noge dolazili ambasadori raznih zemalja, što su investirali u Trebinje, što se taj grad razvijao? Očigledno da Vučurević ima diplomatske sposobnosti“.

Pročitajte još

S pozamašnim teretom skandala i i vulgarizama, Vučurević nije prošao nezapaženo ni u Sloveniji. Slovenački list „24 sata“ tada je o njemu pisao na naslovnoj strani, nazivajući ga „Kraljem skandala“.

Međutim, dolaskom Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH, Vučurević je, zajedno sa ostalim Ivanićevim diplomatama, smijenjen s funkcije. Na lokalnim izborima 2020. osvojio je odbornički mandat u koaliciji PDP sa Hercegovačkim narodnim pokretom biznismena Rodoljuba Draškovića.