reload

Svijet

"RUSIJA DOŽIVJELA VOJNU KATASTROFU" Pokolj na rijeci je najsmrtonosniji sukob tokom rata u Ukrajini

Vjeruje se da se prošle nedjelje odigrao najsmrtonosniji sukob u ratu u Ukrajini. Ruski bataljon koji je pokušao da pređe rijeku Severski Donjec na sjeveroistoku Ukrajine desetkovan je, a procjene zasnovane na javno dostupnim informacijama sada sugerišu da je više od 400 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno.

"RUSIJA DOŽIVJELA VOJNU KATASTROFU" Pokolj na rijeci je najsmrtonosniji sukob tokom rata u Ukrajini
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Možda najupečatljivije, neuspjeh na ruskom bojnom polju ima odjek i kod proruskih ratnih blogera od kojih su neki u sastavu trupa na liniji fronta — koji objavljuju na komunikacionoj platformi Telegram tvrdnje “o ruskom uspjehu i ukrajinskom kukavičluku”, piše Njujork tajms koji je ovaj događaj nazvao “vojnom katastrofom”.

– Komentari ovih naširoko čitanih vojnih blogera mogu da podstaknu rastuće sumnje u Rusiji u vezi sa izgledima njihove zemlje u ovom ratu i kompetencijama ruskih vojnih lidera – napisao je tokom vikenda Institut za proučavanje rata, istraživačko tijelo sa sjedištem u Vašingtonu.

Ruska komanda je 11. maja, kako se izvještava, poslala oko 550 vojnika 74. motorizovane brigade 41. kombinovane armije da pređu rijeku Severski Donjec kod Bilohorivke, u istočnoj oblasti Luganjska, u pokušaju da opkoli ukrajinske snage u blizini mjesta Rubižne. Satelitski snimci otkrivaju da je ukrajinska artiljerija uništila nekoliko ruskih pontonskih mostova i opustošila zbijene ruske trupe i opremu oko rijeke.

Institut za proučavanje rata, pozivajući se na analize zasnovane na javno dostupnim snimcima, ukazuje da je moglo biti čak 485 poginulih ili ranjenih ruskih vojnika i uništeno više od 80 komada opreme.

Kako su vijesti o gubicima na riječnom prelazu u Bilohorivki počele da se šire, neki ruski blogeri nisu se suzdržali u svojim kritikama na račun, kako su rekli, nekompetentnog rukovodstva, prenosi Blic.

– Dugo sam ćutao – rekao je Jurij Podoljaka, ratni bloger sa 2,1 milion pratilaca na Telegramu, u videu objavljenom u petak, rekavši da je do sada izbjegavao da kritikuje rusku vojsku.

Pročitajte još

– Posljednja kap koja je prelila moje strpljenje bila su dešavanja oko Bilohorivke, gdje je zbog gluposti — naglašavam, zbog gluposti ruske komande — spaljena najmanje jedna bataljonska taktička grupa, a moguće i dvije – rekao je on.

Podoljaka je ismijao stav Kremlja da se rat odvija „po planu“. On je svojim pratiocima u petominutnom videu rekao da ruskoj vojsci zapravo nedostaju funkcionalne bespilotne bespilotne letjelice, oprema za noćno osmatranje i drugi pribor „koji katastrofalno nedostaje na frontu“.

– Da, razumijem da je nemoguće da u ratu nema problema, ali kada isti problemi traju tri mjeseca, a izgleda da se ništa ne mijenja, onda ja lično, a u stvari milioni građana Ruske Federacije, počinjem da imam pitanja za ove vođe vojne operacije – rekao je.

Još jedan popularni bloger, koji se naziva Starshe Eddi na Telegramu, napisao je da činjenica da su komandanti ostavili toliki dio svojih snaga na vidjelo predstavlja „ne idiotizam, već direktnu sabotažu“.

A treći, Vladlen Tatarski, objavio je da se ruska istočna ofanziva odvija sporo ne samo zbog nedostatka dronova za nadzor, već i zbog „ovih generala“ i njihove taktike.

FOTO: 
STR/EPA
FOTO: STR/EPA

– Dok ne dobijemo prezime vojnog genija koji je položio B.T.G. pored rijeke i on za to odgovara javno, nećemo imati nikakve vojne reforme – napisao je Tatarski.

Zapadni vojni analitičari su takođe pregledali slike i kažu da je pokušaj prelaska pokazao zapanjujući nedostatak taktičkog smisla.

Oni su spekulisali da su ruski komandanti, očajnički želeći da postignu napredak, požurili operaciju. Neki su takođe sugerisali da je to odraz nereda u ruskim redovima. Ako se procijeni da je stotine vojnika ubijeno ili povrijeđeno pokažu tačnim, to bi bio jedan od najsmrtonosnijih poznatih ratnih sukoba.

Bilo je više od 500 mornara na ruskom crnomorskom glavnom brodu Moskva kada ga je u aprilu pogodila ukrajinska raketa. Kremlj je prvo insistirao da su svi mornari spašeni, a kasnije je rekao da je jedan poginuo. Ali čak i dok su porodice nestalih mornara javno zahtevale odgovore, Kremlj je uglavnom zvanično ćutao o sudbini posade, što je dio šire kampanje za suzbijanje loših vijesti.