Sport

Šerif „uhapsio“ Zvezdu na putu za Zagreb: Prijeti li crveno-bijelima krah u nastavku sezone

Žrijeb za posljednje kolo kvalifikacija za Ligu šampiona obradovao je sve ljubitelje fudbala, ali do sudara regionalnih divova Crvene zvezde i Dinama neće doći ni poslije tri decenije. Glavni krivac je šampion Srbije, ali i Moldavije, koji je crveno-bijele pobijedio sa 1:0.

Šerif „uhapsio“ Zvezdu na putu za Zagreb: Prijeti li crveno-bijelima krah u nastavku sezone
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Šerif je i bukvalno „uhapsio“ Crvenu zvezdu, koja se uveliko spremala za put u Zagreb. Izgleda da su igrači Dejana Stankovića razmišljali o Dinamu, iako su na terenu za rivala imali Šerif.

– Ovo je najteži poraz. Mogu da budem tužan, ne i razočaran, jer imam ove momke. Odgovornost je na meni, ja sam odabrao, uigravao, mijenjao, birao. Žao mi je zbog navijača i igrača jer ne idemo dalje – rekao je vidno utučeni Dejan Stanković odmah poslije poraza.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Žale sigurno i ljudi koji sjede u upravi kluba. Poraz u Moldaviji će Crvenu zvezdu koštati u ovom trenutku najmanje 11 miliona evra. Tako će kasa u Ljutice Bogdana biti prazna i većim dijelom ove sezone. Jasno je da su igrači Crvene zvezde nespremno, i fizički i psihički, ušli u dvomeč sa Šerifom.

Vruć šamar iz Tiraspolja kao da je osvijestio pojedince na Marakani, koji su progovorili, istina tiho, ali ipak se čuje njihov glas.

Kažu da su ključni igrači Crvene zvezde van forme. Na Marakanu su stigli fudbaleri koji fizički nisu spremni, pa se postavlja pitanje kako je neko uopšte mogao i da sanja snove o Ligi šampiona. Za ovakvu Zvezdu najbolje je da nije prošla dalje, jer pitanje je šta bi se desilo u nastavku takmičenja.

Gdje to griješi Crvena zvezda u odnosu na trenutnog lidera regiona, zagrebački Dinamo? Odgovora je mnogo. Kao prvo, Crvena zvezda ne može na igračima poput Kange, a ranije i Boaćija, da gradi tim. Zvezda je možda i šampion kad su u pitanju promašaji sa pojačanjima iz inostranstva. Za razliku od Dinama, koji van granica Hrvatske kupuje samo kvalitetne i mlade igrače, a kasnije ih prodaje za ogromne svote novca, u Crvenu zvezdu dolaze isluženi igrači, koje neće niko u Evropi. Kanga, a i mnogi prije njega, kao i oni koji danas nose dres Crvene zvezde, nisu bili kalibar za crveno-bijele. Zvezda je prodavala Kangu i Boaćija, a onda ih je vraćala, kao neka pojačanja. Postavlja se pitanje zašto.

Ovog ljeta u napad je stigao i napadač iz francuskog Anžea, Loi Dion, koji će, kako kažu, Crvenu zvezdu po sezoni koštati 500.000 evra. I on se pokazao kao nespreman, a to znači da je pola miliona već bačeno u Savu i Dunav.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Ostaje nejasno zašto u Crvenoj zvezdi nemaju povjerenje u svoju školu fudbala i mlade igrače. Zašto talenti iz Srbije ne dobijaju šansu, već prednost imaju stranci koji, ruku na srce, ne zaslužuju ni da prođu pored stadiona „Rajko Mitić“, a ne da igraju?!

Pročitajte još

Ako neko u Zvezdi misli da se preko noći može napraviti dobar rezultat, grdno se vara. Za nešto tako potrebne su stotine miliona evra, koje Zvezda nema.

Sad ponovo primjer iz komšiluka. Dinamo je prije 14 godina dotakao dno i igrao u HNL ligu za „ bedaka“, kako su u Hrvatskoj zvali ligu za opstanak. To poniženje bilo je dovoljno da sve na Maksimiru osvijesti, da zbiju redove i krenu naprijed. Nakon toga Dinamo je izrastao u klub vrijedan respekta, klub koji se ohrabrio da iz Barselonine škole otme jednog od najvećih talenata Danija Olma. Oni danas sigurnim korakom plove ka Ligi šampiona, a Zvezda sa svojim stručnjacima za promašaje plovi u neizvjesnu sezonu u kojoj je u pitanje već dovedena odbrana titule šampiona.

Možda je formulu za izlazak iz krize dao onaj najodgovorniji, Dejan Stanković, kad je govorio o narednim koracima i eventualnom odlasku.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

– Možda je bolje da prespavam, da vidimo šta ćemo, jer je glava i dalje vruća. Mogu da kažem da su momci dali sve od sebe, odgovornost je na meni i ničija više. Ja stojim ispred njih. Oni brane ove boje Crvene zvezde sa ponosom, tako da ako neko treba da odgovori na sve ovo, to sam samo ja – rekao je Stanković.

Ovdje je Stanković u pravu, ali iz Ljutice Bogdana treba da odu i oni koji su Zvezdi zakačili titulu kluba šampiona promašenih transfera.