back button
reload

Svijet

SLIJEDI PERIOD VRUĆINE Prvi toplotni talas ove godine meteorolozi najavljuju za naredne dane

Prvi talas vrućine hrvatski meteorolozi najavljuju za naredne dane kada će temperatura vazduha prelaziti 30 stepeni, a vrhunac se očekuje za vikend.

SLIJEDI PERIOD VRUĆINE Prvi toplotni talas ove godine meteorolozi najavljuju za naredne dane
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Meteorolog Tanja Renko je rekla da će temperatura vazduha već danas i sutra ponegdje biti iznad 30 stepeni, a najveće vrijednosti se očekuju od petka.

– Mislim da bi u nedjelju i ponedjeljak u najvećem dijelu zemlje trebalo da bude između 32 i 35 stepeni – dodala je ona.

Renko je navela da će naredni dani nekim ljudima biti i sparni zato što će, posebno u unutrašnjosti, vjetar u potpunosti izostati, pa će ta vrućina zasmetati, posebno onima u većim gradovima, prenose hrvatski mediji.

Ona je navela da su njene kolege u Državnom hidrometeorološkom zavodu pripremile prognozu za jun, jul i avgust i da je velika vjerovatnost da ljeto bude toplije od prosjeka, ali da to ne isključuje mogućnost da bude i perioda od nekoliko hladnijih dana.

Renko je pojasnila da toplotni talas podrazumijeva više uzastopnih dana s najvišom dnevnom temperaturom, riječ je o najmanje 6 dana kada maksimalna temperatura prelazi srednje vrijednosti.

Prema njenim riječima, tople noći su one s temperaturom vazduha iznad 20 stepeni.