reload

Politika

Šmit o osnivanju Agencije za lijekove Srpske "Očekujemo odluku Ustavnog suda, spreman sam da primijenim i bonska ovlašćenja"

 Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpske ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, izjavio je danas da je njemačka vlada zaustavila 120 miliona evra pomoći Republici Srpskoj zbog "secesionističkog ponašanja".

Šmit o osnivanju Agencije za lijekove Srpske "Očekujemo odluku Ustavnog suda, spreman sam da primijenim i bonska ovlašćenja"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodao je da se ne može isključiti da će se prije ili kasnije razgovarati i o sankcijama.

Šmit je za N1 BiH rekao da se očekuje da će u srijedu Ustavni sud BiH donijeti odluku u vezi sa formiranjem agencije za lijekove Republike Srpske i najavio da će tek tada “djelovati”.

Pročitajte još

On je naglasio da će nakon odluke Ustavnog suda o tome da li RS ima pravo da osniva sopstvenu Agenciju ta odluka biti i sprovedena.

– Oni koji su mislili da će nastaviti da se ponašaju onako kako su navikli do sada malo su razočarani. Istina je da ne želim da plašim ljude, ali sasvim jasno ću da ponovim da je Dejtonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su shvatili da sam spreman da primijenim i bonska ovlašćenja, iako to ne želim. Dakle, sačekajmo šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati, ali budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lijekovima – poručio je Šmit.