back button
reload

Svijet

SNIJEG OPET IZNENADIO U DECEMBRU Prve pahulje napravile HAOS U REGIONU (FOTO, VIDEO)

Prvi snijeg izazvao je saobraćajne probleme u zapadnim dijelovima Balkana, a ljekari u Sloveniji pozivaju građane na dodatan oprez kako ne bi došlo do nezgoda jer su zdravstvene ustanove već prepune zbog liječenja oboljelih od korona virusa.

SNIJEG OPET IZNENADIO U DECEMBRU Prve pahulje napravile HAOS U REGIONU (FOTO, VIDEO)
FOTO: CROPIX/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nadležni upozoravaju vozače na oprez zbog klizavih puteva, prenosi Blic.

U Hrvatskoj su svi putevi koji vode ka Jadranu zabranjeni za kamione sa prikolicom, a u nekim dijelovima zemlje registrovane su velike kolone vozila.

Snažan vjetar izazvao je probleme na putevima ka primorju, a zabranjen je saobraćaj za autobuse na dva sprata, motocikle i teretna vozila. Veliki talasi izazvali su prekid u trajektnom saobraćaju između hrvatskih ostrva, prenosi AP.

Vozila slijetala s puteva

Na glavnom autoputu u Sloveniji došlo je povremeno do prekida saobraćaja jer je nekoliko vozila skliznulo s puta. Planinski prelaz Vršič zatvoren je za saobraćaj osim za vozila sa lancima.

Ljekari glavne bolnice u Ljubljani pozvali su građane na oprez jer je bolnica prepuna pacijentima oboljelih od korona virusa, prenijela je agencija STA. Primorski grad Piran izdao je upozorenje na poplave u nižim dijelovima.

Snijeg je takođe pao i na zapadu BiH, a nadležni pozivaju vozače da izbegavaju vožnju u ovom dijelu.

U regionu se krajem nedjelje očekuje toplije vreme.

Dok se unutrašnjost Hrvatske bori sa snijegom, obala se bori s vjetrom i kišom. Bura na sjevernom Jadranu stvara probleme u saobraćaju, a u Dalmaciji pravi velike talase. Takođe, mnogo kiše palo je duž cijele obale, piše Jutranji list.

Snijeg koji u Liki, Gorskom kotaru i na zapadu zemlje u jednom trenutku pada gotovo cijeli dan izazvao je pravi saobraćajni haos na autoputevima. Sudari, kolone, neprilagođavanje zimskim uslovima tokom jutra potpuno su odsekli Dalmaciju od ostatka zemlje.

U Dalmaciji je zabilježena i jedna neobična pojava. Naime, došlo je do sudara toplijih i hladnijih vazdušnih masa tokom kojih su postojale nevjerovatne temperaturne razlike. Granica je bila negdje blizu Šibenika, pa je u jednom trenutku tokom popodneva u Vodicama izmereno svega sedam stepeni Celzijusa, a u obližnjoj Rogoznici čak 16 stepeni.

Međutim, prave vremenske nepogode tek čekaju Dalmaciju, piše Jutarnji list. Dalmacija danas izvještava da će večeras na jugu biti olujnih udara, a sutra bi u dijelovima Dalmacije mogla pasti velika količina padavina, od 50 do 100 litara. Takođe, jugo će stvarati probleme u morskom saobraćaju i primjetno će se zagrijati.