Ostalo

SPEKTAKL NA VRBASU U Banjaluci otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu (FOTO, VIDEO)

Svjetsko prvenstvo u raftingu svečano je otvoreno večeras u Banjaluci na lokaciji ispod tvrđave Kastel, a na ovom takmičenju učestvovaće 62 tima iz 22 države.

SPEKTAKL NA VRBASU U Banjaluci otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu (FOTO, VIDEO)
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Uz veličanstven program, sa specijalnim svjetlosnim efektima i “letećim ribicama”, uz defile svih timova održan je na rijeci Vrbas, koja će biti domaćin jednog dijela takmičenja.

Takmičenje je otvorenim proglasio srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

– Ovo je dokaz da radimo odgovorne poslove kako bismo sačuvali mir i stabilnost, a to se može uraditi samo saradnjom među ljudima i među narodima. Republika Srpska i Banjaluka su ponosni na ovaj događaj, na rafting klub Kanjon, na sve one koji su dali doprinos da ovo takmičenje ima tradiciju. Vrijeme je da vama koji ste došli iz daleka i iz blizine poželim sve najbolje i da proglasim ovo prvenstvo otvorenim – rekao je Dodik.

– Dobro veče Banjaluko, dobro veče dragi ljudi. Ovo je jedan od najljepših prizora u cijelom svijetu i na to treba da budemo ponosni. Pozdravljam one koji su radili na tome da se ovo takmičenje održi, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Svjetske rafting federacije, gospodina Džonsa, načelnika Opštine Foča Milana Vukadinovića, predstavnike USAIDA, drage goste. Najavljivali smo najveće i najspektakularnije otvaranje svjetskog prvenstva. Ponosan sam da je Banjaluka večeras centar svijeta. Ponosni smo što smo domaćini nečega što nije lokalno, nije ni balkansko, nego što je svjetsko, a naše. Želim svima koji su ovdje da se lijepo osjećaju u najljepšem gradu na svijetu – rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Karl Vurster, direktor kancelarije USAID u Banjaluci, govorio je na svečanoj ceremoniji

– Velika je privilegija biti s vama i podijeliti još jednu pobjedu turističkog sektora u BiH. Velike čestitke svima na svemu što ste uradili na organizaciji ovog takmičenja, koje će ugostiti 62 tima iz 22 zemlje. Posebno bih odao priznanje za herojske napore Aleksandra Pastira, instinskog šampiona koji stoji iza današnjeg događaja. Svjesni smo važnosti međunarodnih događaja na promociji prirodnih bogatstava na međunarodnom planu. Skoro dvije decenije USAID radi na stvaranju jedinstvenih avanturističkih iskustava. Želimo da radimo na razvoju održivog turizma u BiH – rekao je Vurster.

I predsjednik međunarodne rafting federacije Džo Vili Džons pozdravio je sve prisutne.

– Prethodne dvije godine su bile teške za sport. Posljednje Svjetsko prvenstvo održano je 2019. godine, zbog pandemije korona virusa smo bili primorani da otkažemo takmičenja. Želim da se zahvalim svima u Banjaluci na domaćinstvu. Zahvaljujem stotinama sportista koji su ovdje, hvala vam što ste trenirali svoje tijelo i um, svi ste pobjednici – rekao je Džons.

Takmičarski program počinje već sutra na lokaciji “Bijeli buk” od 11 časova, kada je na programu prva trka Hed tu Hed. Takmičenje u Banjaluci trajaće do nedjelje, a nakon toga se seli na rijeku Taru u Foču.