reload

Društvo

SVE O NOVIM PRAVILIMA Ko će u Srbiji morati u izolaciju pet, ko sedam dana, a ko mora da radi PCR test

Kućna izolacija u Srbiji za oboljele od korone će trajati sedam umjesto 14 dana s tim što će samo zdravstveni radnici biti obavezni da prije povratka na posao urade besplatni PCR test. S druge strane, karantin za one koji su imali rizičan kontakt sa oboljelima traje samo pet dana i to za nevakcinisane.

SVE O NOVIM PRAVILIMA Ko će u Srbiji morati u izolaciju pet, ko sedam dana, a ko mora da radi PCR test
FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Da omikron i pored velikog broja zaraženih izaziva znatno blaže kliničke slike od delta soja dokaz je i najnovija uredba Vlade po kojoj se kućna izolacija za obolele od kovida dodatno skraćuje pa od danas neće trajati ni 10 već samo nedjelju dana.

Ova odluka Vlade, kako saznajemo, treba najprije da bude objavljena u Službenom glasniku da bi osam dana nakon toga stupila na snagu, prenosi Blic.

Podsjećanja radi, donedavno je kućna izolacija za oboljele od kovida trajala duplo duže odnosno 14 dana.

Jedino zdravstveni radnici moraju da rade PCR test nakon nedelju dana

U praksi bi to trebalo da izgleda veoma jednostavno.

– Ako građanin bude pozitivan na brzom antigenskom ili PCR testu on ide u kućnu izolaciju sa ili bez terapije u zavisnosti od simptoma. Kućna izolacija sada traje samo sedam dana nakon ćega građanin bez antigenskog ili PCR testa može da se vrati na posao ili u kolektiv – naglašava izvor Blica.

Kućna izolacija jedino može duže da traje za obolele zdravstvene radnike.

– Zdravstveni radnici su u obavezi da nakon nedelju dana kućne izolacije urade besplatan PCR test o trošku države. Ukoliko na tom testu budu pozitivni moraju još tri dana da budu u kućnoj izolaciji nakon čega se vraćaju na posao – podvlači izvor Blica.

Vakcinisani ne idu u karantin

S druge strane, oni koji su zdravi, a imali su rizičan kontakt sa obolelima od korone treba da idu u karantin koji po najnovijoj uredbi Vlade traje svega pet dana ili upola kraće nego do sada.

S tim što vakcinisani sa tri doze ne idu u karantin zbog rizičnog kontakta sa oboljelim već samo nevakcinisani.