back button
reload

Svijet

“TAKO BI MOGLA POČETI NOVA PANDEMIJA” Danska će zbog mutacije korona virusa UBITI ČITAVU POPULACIJU KUNA

Više od 17 miliona kuna u Danskoj biće ubijeno nakon što su istraživanja pokazala da u sebi nose mutirani korona virus koji može da se proširi na ljude, potvrdila je u srijedu danska premijerka Mete Frederiksen.

“TAKO BI MOGLA POČETI NOVA PANDEMIJA” Danska će zbog mutacije korona virusa UBITI ČITAVU POPULACIJU KUNA
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA

Imamo veliku odgovornost za vlastito stanovništvo, ali nakon otkrića mutacije imamo još veću odgovornost za ostatak svijeta – objasnila je premijerka Frederiksen, piše Blic.

Danska je, inače, najveći uzgajivač nerčeva (sisara iz porodice kuna), a mutirani virus pojavio se na nekima od brojnih farmi na sjeveru zemlje. Zaraza se proširila na 207 farmi nerčeva, uglavnom na sjeveru poluostrva Jutlanda. Virusom se zarazilo i 12 ljudi.

– Najgori scenario je nova pandemija koja bi krenula iz Danske – izjavio je glavni danski epidemilog Kore Melbak, glavni danski epidemiolog, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Država je počela sa uništavanjem zaraženih životinja još u junu, ali nije uspjela da suzbije širenje mutiranog virusa. Isto su sa zaraženim kunama učinile i Holandija i Španija.

– Imamo najdublje razumijevanje i saosjećanje sa svim uzgajivačima nerčeva. To je vaš hljeb, od toga su živjele generacije vaših porodica. Veliki će to biti udarac i za danski izvoz. Jako nam je žao zbog ovoga, danas je tužan dan – poručila je premijerka Frederiksen. Otkriće mutiranih ćelija korona virusa Danci su podijelili i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti. U četvrtak će predstaviti plan borbe protiv širenja mutiranog virusa. U istrjebljenju će učestvovati i vojska i policija.

– Nadao sam da je ovo ipak lažna vijest, ali čini se da nije. Dakle, na sjeveru Danske, koja je najveći svjetski izvoznik krzna kanadske kune (nerca), dvanaest osoba zarazilo se varijantom novog korona virusa koji je prethodno prešao s ljudi na kune, pa mutirao u kunama i sad ponovno zarazio ljude – komentarisao je na Fejsbuku ugledni hrvatski naučnik Igor Rudan.

Pročitajte još

Navodi da prvi izveštaji danskih epidemiologa govore o njihovoj velikoj zabrinutosti, jer nova varijanta virusa navodno smanjuje proizvodnju antitjela, iako im još nije jasno kako.

– Bojazan je da bi tako mutirana varijanta mogla potkopati sve dosadašnje napore za dobijanje vakcine u svijetu, jer vakcine koje se trenutno ispituju ne bi pružale zaštitu od nje. Tako bi ta nova varijanta virusa, načelno barem, mogla pokrenuti sasvim novu pandemiju. Napominjem još jednom, u svjetlu dosadašnjih iskustava, da su ovo zasad samo načelne mogućnosti, a nikako dokazane. Virus stalno mutira i u ljudima, od samog početka navodio sam da bi mogao mutirati i u smislu veće ili manje brzine širenja te veće ili manje patogenosti.

Ipak, dok širenje među ljudima nastojimo da kontrolišemo i stalno proučavamo mutacije koje se nakupljaju tokom pandemije, nikome nije drago da sazna da se on nekontrolisano širi i među milionima jedinki neke druge vrste, pa zatim može ponovno skočiti natrag na nas. To čini grip, pa zato svake godine iznova čekamo kakva će nas nova varijanta virusa gripa snaći – navodi Rudan.

Ponavlja da naučnici tek treba da dobiju podatke o novoj varijanti virusa iz Danske na uvid, ali koliko je ozbiljno shvaćen ovaj epidemiološki incident govori to da je danska vlada, koja je trenutno u samoizolaciji, odlučila da u roku od nekoliko dana ubije svih 17 miliona kanadskih kuna u zemlji, a uzgajivačima nadoknadi štetu.

– Da sve bude još nezgodnije, zaraza kuna korona virusom prijavljena još ovog ljeta u Španiji, a poslednjih nedjelja i na farmama u Holandiji i u američkim državama Juti i Viskonsinu. Novi virus je očigledno pronašao još jedan prirodni rezervoar u kome će moći da mutira, pa nas zatim opet napadne novim varijantama. To, nažalost, za nas nije dobra vijest, a još je gora za kanadske kune – tumači naučnik.