reload

Društvo

"Tamo ste kao uspjeli, a čeznete za onim što ste ostavili" Poruka Mukadese mladima koji su napustili BiH odjeknula je kao bomba

Mukadesa Nišić, nakon završenog Geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli s prosjekom 8,73, zaposlila se u Domu zdravlja u Živinicama i nastavila da gradi svoju karijeru i osnovala je porodicu.

"Tamo ste kao uspjeli, a čeznete za onim što ste ostavili" Poruka Mukadese mladima koji su napustili BiH odjeknula je kao bomba
FOTO: MUKADESA NIŠIĆ/FACEBOOK/SCREENSHOT

Njena poruka da mladi u BiH trebaju ostati u zemlji i graditi budućnost izazvala je lavinu reakcija na društvenim mrežama.

U razgovoru za Glas TK otkrila je šta je to zbog čega se i mnogi drugi trebaju odlučiti na ostanak u svojoj državi.

 – Nisam u potpunosti zadovoljna našim statusom u društvu, ali nisam zadovoljna ni sa time što su mladi letargični i prepušteni drugima da donose za njih veoma važne odluke. Pozvaću mlade (društvene mreže, ličnim angažmanom i primjerom na poslu koji obavljam) da se udružujemo u različite asocijacije, da postajemo ozbiljna snaga koja će moći ostvariti uticaj na političke i druge procese u društvu koji se odnose na mlade – navela je ona.  

Ona se osvrnula i na odlazak mladih iz BiH.

– Odlazak iz BiH postaje trend koji ne jenjava nego dobija sve više pristalica. Kao glavni razlog obično navode bolji život, potraga za egzistencijom, uređeniji sistem. Novac postaje pokretač svega i količinom zarađenog novca se mjeri nečiji uspjeh. No, je li to zaista tako? Ono o čemu trebamo da razmislimo prije nego sto donesemo konačnu odluku jeste da te tamo niko ne čeka raširenih ruku, da su sve pozicije na suncu već zauzete, ali možeš da se smjestiš negdje u sjenku. Još jedna bitna stavka jeste ona psihološka. Tamo ste kao uspjeli, a čeznete za onim što ste ostavili – navodi, između ostalog, Mukadesa.

Pročitajte još

Ona dalje navodi da je položaj mladih u Bosni i Hercegovini težak u trenutnoj situaciji i da puno mladih osoba odlazi iz Bosne i Hercegovine.

– Moramo graditi sistem, moramo se što više uključiti u društvene procese i u institucije, raditi na svim mogućim poljima kako bi stvarali prilike i za nas same, ali svakako i za mlade u budućnosti. Na kraju, koliko ova država može ponuditi građanima? Šta je to što bi ih trebalo zadržati ovdje? Geografski, naša zemlja je jedna od najljepših u Evropi. Bosna i Hercegovina vijekovima pruža utočište kako starosjediocima tako i putnicima namjernicima i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Trebamo konačno promijeniti našu svijest o tome da smo tu samo zato jer ne možemo otići. Trebamo biti tu jer ne želimo otići. Ostani i pokreni se, ne kukaj. Ili idi, jer čovjek nekad mora otići da bi se vratio i shvatio neke stvari. Mnogi ipak neće nikuda. Braniće ovaj kamen – rekla je Mukadesa.

Na njene riječi uslijedili su brojni komentari na društvenim mrežama.

FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

– Lako je njoj pričati kada nije imala problema pri zapošljavanju. Koliko nas očajni iz godine u u godinu tražimo posao,pratimo konkurse i svaki put se razočaramo. Svi bi voljeli da nikud ne idu,da u svojoj domovini rade i žive. Ali nismo svi privilegovani da radimo posao za koji smo se spremali,sa puno žara studirali i ostvarivali čak i dobre prosjeke. Sada nije bitno kakav si student bio i koliki ti je prosjek bio – navodi se u  jednom od komentara.

Pored ovog, brojni su reagovali na njene izjavu.

– Svako na neki način čezne za svojim rodnim domom, ali ako u svojoj zemlji čezneš za poslom, platom, osnovnim potrebama za iole normalan život onda tu nemaš šta čekati i nadati se godinama koje prolaze i prolaze a ti tapkaš u mjestu.

– Mukadesa, ti si završila Rudarsko-geološki fakultet, a radiš na kontroli kvaliteta u Domu zdravlja. Zbog takvih zapošljavanja, ti znaš sama kako si se zaposlila, mladi ljudi i odlaze.

– Naravno da čeznemo, nismo mi tikve bez korijena. Zar ne bi voljeli da smo blizu roditelja, da nam djeca idu u istu školu kao mi nekada, da ne moram samo mitom i korupcijom da obavljamo stvari? Voljeli bi, ali ne možemo. U tom sistemu mi to ne možemo. Bosna jeste geografski jedna od najljepših zemalja. A pošto Mukadesa još ima snage i optimizma da će aktivnosti bilo koga nešto promjeniti, sretno. U međuvremenu, svi mi imamo jedan život koji radije provodimo zdravi i uspješni dok čeznemo za domovinom, nego da trunemo u nemaštini i korupciji zbog patriotizma. Nek vam je sa srećom, djevojko – navodi se u jednom u nizu komentara.