reload

Politika

Tražiće i od drugih da to urade: Izetbegović poručio da će iznos za koji će biti uvećana njegova primanja dati u humanitarne svrhe

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, objavio je kako će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon usvajanja Budžeta, usmjeriti u humanitarne svrhe, odnosno uplaćivaće novac organizaciji Pomozi.ba.

Tražiće i od drugih da to urade: Izetbegović poručio da će iznos za koji će biti uvećana njegova primanja dati u humanitarne svrhe
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Od svih poslanika i delegata SDA u PSBiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Savjetu ministara BiH ću zatražiti da razliku u primanjima, takođe, usmjere u humanitarne svrhe, naveo je Izetbegović na Tviteru.

Najavio je da će SDA “hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima”.

Pročitajte još

– SDA je podržala usvajanje Budžeta, iako smatramo da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima. Usvajanje Budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućiće normalno funkcionisanje države i njenih institucija. Budžet će takođe omogućiti i vraćanje plata vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plate službenika na entitetskim, kantonalnim i opštinskim nivoima. Povećanjem osnovice za obračun plata policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta – naveo je Izetbegović, piše N1.

Podsjetimo, Predstavnički dom PSBiH juče je izglasao uvećanje plata. Prema riječima Mirka Šarovića, ministrima se povećava plata za 500-600 KM dok će radnicima u državnim službama povećanje plate iznositi 50-60 KM.