Fudbal

TRI DECENIJE NEPRAVDE Dejo, Darko, Robi, Juga, Miha, Dika i Mile čekaju zaslužena priznanja (VIDEO)

Na Marakani će i ove godine biti svečano 29. maja, kad se navršava 31 godina od osvajanja Kupa evropskih šampiona. Bio je to najveći uspjeh jugoslovenskog i srpskog fudbala u istoriji.

TRI DECENIJE NEPRAVDE Dejo, Darko, Robi, Juga, Miha, Dika i Mile čekaju zaslužena priznanja (VIDEO)
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Javnost i navijači Crvene zvezde očekivali su da će mnogi iz te zlatne generacije koja je poslije penala u finalu u Bariju pobijedila Olimpik iz Marselja, a koju je predvodio sa klupe Ljupko Petrović, dobiti počasna mjesta u klubu. Neki su smatrali da će Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon i Dragan Stojković Piksi dobiti društvo na list Zvezdinih zvijezda, ali na opšte iznenađenje do toga nije došlo.

Godine i decenije su prolazile, a za igrače, one najzaslužnije iz te sjajne generacije iz 1991, nije bilo mjesta na listi Zvezdinih zvezda. Tek 2010. godine tadašnja uprava kluba proglasila je cijeli generaciju iz Barija za šestu Zvezdinu zvijezdu.

Možda je to bio pokušaj da se ispravi nepravda, ali napravljena je još veća greška, ne samo prema tim igračima, već i prema nekima od prije koji su zaslužni, a koji su mogli da se nađu na listi. Dušan Savić, Miloš Šestić, Boško Đurovski… samo su neki od igrača koji su mnogo dali Crvenoj zvezdi, a za koje nije bilo mjesta na listi Zvezdinih zvijezda.

Bilo bi realnije, ljepše i korektnije da su na Marakani zanemarili eventualne netrpeljivosti prema pojedinim igračima i da su, recimo, za šestu Zvezdinu zvijezdu proglasili Dejana Savićevića, pa onda za sedmu Darka Pančeva, pa redom Roberta Prosinečkog, Vladimira Jugovića, Sinišu Mihajlovića, Stevana Stojanovića i Mileta Belodedića. Zvezda bi na ovaj način, uz Mitića, Šekularca, Džajića, Petrovića i Stojkovića, imala 12 svojih zvijezda.

FOTO: MARIO CRUZ/EPA
FOTO: MARIO CRUZ/EPA

Mnogi igrači iz te šampionske generacije iz Barija nikad otvoreno nisu pričali o ovoj nepravdi, ali iz njihovih izjava dalo se zaključiti da im je žao što nisu dobili mjesta koja zaslužuju.

Jasno se to vidjelo i iz nekih intervjua i izjava Dejana Savićevića.

– Igrao sam i poslije Zvezde u velikim klubovima, osvajao trofeje, tako da sam sve zaboravio i ne boli me toliko. Bilo je nas četiri, pet. Da Piksi poslije dvije godine nije proglašen niko od nas ne bi ni očekivao takvo priznanje, a osvojili smo ono što niko nije na ovim prostorima – rekao je svojevremeno Dejan Savićević za medije u Srbiji.

Slično je nedavno izjavio i Darko Pančev, koji kaže da se moglo napraviti neko rješenje, pa da se dva, tri igrača proglase za šestu, sedmu i osmu Zvezdinu zvijezdu.

– Bilo je pet, šest sjajnih igrača u toj generaciji tako da u neku ruku shvatam odluku da se jedna cijela generacija proglasi za Zvezdinu zvijezdu – rekao je on.

Ljupko Petrović je prilikom proglašenja cijele generacije za šestu Zvezdinu zvijezdu 2010. godine samo kratko prokomentarisao da je “napravljen kompromis i da je odato priznanje cijeloj generaciji”.

Nepravda prema Dejanu Savićeviću, Darku Pančevu, Robertu Prosinečkom, Vladimiru Jugoviću, Siniši Mihajloviću, Stevanu Stojanoviću i Miodragu Belodediću traje više od tri decenije. Svi oni, osim Prosinečkog, koji je tad prešao u Real Madrid, osvojili su u Tokiju titulu prvaka svijeta. Da li je došlo vrijeme da Crvena zvezda napravi reviziju i da ovi igrači dobiju zaslužena mjesta?

Njihove igre i golovi, njihovi uspjesi su nemjerljivi. Pari Sen Žermen, Mančester siti, Arsenal, Roma, Totenhem… ne znaju šta znači biti prvak Evrope. Zato je trennutak da se ova nepravda ispravi.

Oni su pokorili Evropu 1991.

Za šestu Zvezdinu zvijezdu u proljeće 2010. proglašeni su: Stevan Stojanović, Duško Radinović, Slobodan Marović, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Goran Vasilijević, Ivica Momčilović, Željko Kaluđerović, Milić Jovanović, Goran Jurić, Rade Tošić, Vladan Lukić i Ljubiša Milojević.