back button
reload

Biznis

Turisti dobrodošli BEZ IKAKVIH OGRANIČENJA: U svijetu su potpuno otvorene samo tri države, jedna je sa Balkana

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. juna u svijetu ima 29 posto odredišta, većinom male ostrvske države u regiji Azije i Tihog okeana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta - Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svetske turističke organizacije - UNWTO.

Turisti dobrodošli BEZ IKAKVIH OGRANIČENJA: U svijetu su potpuno otvorene samo tri države, jedna je sa Balkana
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA
Sveti Stefan

Novo izdanje UNWTO-ovog “pandemijskog” izveštaja o ograničenjima putovanja objavljeno je početkom jula i pokazuje da je od 1. juna 2021. među 29 posto potpuno zatvorenih odredišta za međunarodni turizam većina zatvorena još od maja 2020. ili duže, piše hrvatski “Jutarnji list”.

Jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svetu je pak delimično zatvoreno, a 36 posto traži negativan rezultat testa na kovid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantinom.

Pročitajte još

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 posto odredišta u svijetu uvelo je i posebna ograničenja za posjetioce iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obveznog karantina.

Uz to, iz UNWTO-a ističu da u odredištima postoji i jaka veza između brzine vakcinisanja i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope vakcinisanja i gdje mogu sarađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u šengenskom području EU-a, u boljem položaju za postepeni povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rešenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje vakcinacije, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO-a, trebalo da dovede do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom idućih nedjelja i mjeseci.

Među svjetskim regionima, po podacima iz izvještaja UNWTO-a, Europa je od 1. juna bila region s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 posto, za razliku od regije Azije i Tihog okeana gdje je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 posto svih odredišta.

Po podacima UNWTO-a, u severnoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 posto odredišta, u Africi 19 posto, a na Bliskom Istoku 31 posto.

To, po ocjeni UNWTO-a, dodatno pokazuje da i dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje “prigušivati” pokretanje globalnog turizma, a dok i vlade savjetuju svojim građanima oprez u putovanjima, što i sad čine na nekim od najvažnijih tržišta-izvora za globalni turizam.