reload

Kultura

TV klasici (16): Sledž Hamer (VIDEO)

Mnogi su bili skeptični kada je američka televizijska kompanija ABC već sada davne 1987. godine riješila da proizvede serijal parodiju na detektivske trilere.

TV klasici (16): Sledž Hamer (VIDEO)
FOTO: TEEVEES GREATEST/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ali ne i producent Alen Spenser, koji je okupio ekipu vrhunskih scenarista i reditelja da kreiraju lik zvani Sledž Hamer. Sa pojavom glumca Dejvid Raša stvorili su se svi uslovi da sumanuti Sledž započne svoj kultni televizijski život.

Serijal je u početku u najvećoj mjeri bio parodija slavnih filmova Klinta Istvuda u kojima je on tumačio legendarnog inspektora Kalahana. Kalahanova slavna izreka “Uljepšaj mi dan” postala je i omiljena Sledžova uzrečica.

Sledž Hamer je stvoren po modelu junaka “tvrde škole krimića” Spilejna ili Hameta. Sledž je, naravno, grub momak, sa neviđeno glupavim idejama i bizarnim smislom za dijalog. On je prosto zaljubljen u svoj revolver, koji smatra za svoju pravu suprugu. Sledž razgovara s njim, ruča s njim, spava s njim, kao da je u pitanju živo biće, i to proizvodi gomilu komičnih efekata u serijalu.

Njegova pomoćnica, poručnik Doro Doro, neka je vrsta parodične preteče agenta Skali iz “Dosijea X”. Ona je beznadežno zaljubljena u Sledža, koji je opet beznadežno zaljubljen u svoju pucaljku.

Pretjerivanje u grubostima i nasilju je osnova na kojoj se grade komični elementi serijala. Sledž več u prvoj epizodi pokazuje svoj suludi karakter. Manijak se zabarikadirao u jednoj višespratnici i otvara vatru na policiju. Dolazi Sledž da riješi stvar, iz automobila vadi bazuku i jednim hicem diže oblakoder u vazduh naočigled zapanjenih čuvara reda. Potom samo dune u cijev, sjedne u kola i ode.

Epizode u kojima se parodiraju pop mitovi kao Džems Bond, Elvis Prisli ili Hemfri Bogart ili slavni filmovi, poput “Svjedoka”, “Vrtoglavice” ili “Doktora Strendžlova”, pravi su biseri TV umjetnosti.

U nastavku serijala “The Spa Who Loved Me”, pojavila se i Sledžova bivša supruga Heder Hamer, koja je unijela dodatnu zbrku u ljubavni trougao Doro Doro, revolver i Sledž.

Ovaj kultni serijal (prvu sezonu) imali su prilike da vide i naši gledaoci na programu bivše JRT. Bilo bi sjajno kada bi bio repriziran i kada bi naši gledaoci mogli da vide i najnovije epizode legendarnog Sledž Hamera.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi

TV klasici (1): Bives i Bathed (VIDEO)

TV klasici (2): Kemp klasik “Povratak u Brajdshed” (VIDEO)

TV klasici (3): Crtaći za odrasle (VIDEO)

TV klasici (4): Hanibal Lektor (VIDEO)

TV klasici (5): Džems Bond (VIDEO)

TV klasici (6): Televizija i moda (VIDEO)

TV klasici (7): Mister Spok (VIDEO)

TV klasici (8): Stvarni svijet (VIDEO)

TV klasici (9): SF kanal (VIDEO)

TV klasici (10): Šokumentarci (VIDEO)

TV klasici (11): Trač programi (VIDEO)

TV klasici (12): Tok šou kraljica (VIDEO)

TV klasici (13): Divlje palme (VIDEO)

TV klasici (14): Eurotreš (VIDEO)

TV klasici (15): Monti Pajton (VIDEO)