reload

Sudbine

"UČIO SAM PONOVO DA HODAM" Poslije 126 dana izašao iz bolnice, pobijedio koronu, pluća su mu bila obična mrlja

Miroljub Stošič (42) primljen je u prokupačku Opštu bolnicu, na Kovid odjeljenje, 12. septembra prošle godine i od tada traje njegova svakodnevna borba za život.

"UČIO SAM PONOVO DA HODAM" Poslije 126 dana izašao iz bolnice, pobijedio koronu, pluća su mu bila obična mrlja
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Pokušaj da se prvih nekoliko dana liječi kod kuće ovog 42-godišnjaka je umalo koštao života jer je u bolnicu otišao kada je korona već uzela maha.

– Odmah po dolasku u bolnicu priključen sam na mašinu za disanje s velikim protokom kiseonika. Nekoliko mjeseci je ta mašina zamijenjivala moja pluća, koja se na snimku nisu ni vidjela, već su bila obična mrlja – objašnjava za Politiku Miroljub.

On ističe da je duže od tri mjeseca bio vezan za krevet, a da su mu sve vrijeme pomagali zaposleni u prokupačkoj zdravstvenoj ustanovi, koji su 24 sata brinuli ne samo o njemu već o svim pacijentima.

– Bilo je teško, nekih dana i situacija se uopšte ne sjećam, ali je na kraju pobijedio život, i to je sada važnije. Mnogo mi znači podrška ljekara i medicinskih sestara, koju su mi pružali kako bih uspio u namjeri da ozdravim – priča Miroljub.

Naglašava kako nikada nije prestao da vjeruje, te da su mnogi pacijenti koji su ležali s njim u bolnici izgubili bitku s koronom jer nisu imali vjere.

Pročitajte još

Miroljub je krajem prošle i početkom ove godine, nakon višemjesečnog liječenja i ležanja u bolničkom krevetu, morao ponovo da uči da hoda, u čemu su mu pomogli fizioterapeuti ove ustanove.

U prokupačkoj bolnici su potvrdili da je Stošić nakon duge i teške borbe s virusom uspio da pobijedi koronu i da se zdrav vrati porodici.

– Miroljub je pobijedio i izašao sa oporavljenim plućima, ali i njegova psihička snaga je očuvana. Zadatak ljekara je bio da mu prije svega, pruže zdravstvenu njegu jer je on bio pacijent sa izuzetno teškom kliničkom slikom i dva i po mjeseca s niskom saturacijom – objašnjava specijalizant anestezije dr Jelena Marković.

Ističe da je borba za Miroljubov život bila svakodnevna i da su sve vrijeme bodrili jedno drugog, a da su u borbi za život pacijenta na kovid odljenju uključeni lekari različitih specijalizacija.