reload

Banjaluka

Uvažena inicijativa mještana: Na Paprikovcu područno odjeljenja OŠ "Ivo Andrić"

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o inicijativi za osnivanje Područnog odjeljenja OŠ „Ivo Andrić“ u mjesnoj zajednici Paprikovac, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Uvažena inicijativa mještana: Na Paprikovcu područno odjeljenja OŠ "Ivo Andrić"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pojasnila je da su inicijativu Vladi uputili stanovnici mjesne zajednice Paprikovac, te da je Ministarstvo utvrdilo da je inicijativa opravdana, s obzirom da se učenici koji pripadaju mjesnoj zajednici Paprikovac školuju u četiri osnovne škole OŠ „Sveti sava“ Lauš, OŠ „Ivo Andrić“, OŠ „Miloš Crnjanski“ i OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“.

– Od ukupno 922 učenika koji su naseljeni na tom području, a pohađaju neku od navedenih škola, njih 529 su učenici razredne nastave (I – V razred), a 393 učenika predmetne nastave (V – VIII razred). Područno odjeljenje bi bilo u sastavu Osnovne škole „Ivo Andrić“ Banjaluka jer 434 učenika od ukupno 922 naseljeno na ovom području, a pohađaju upravo školu „Ivo Andrić“ – rekla je ministarka Trivić.

Navela je da je zaprimljena i inicijativa Grada Istočno Novo Sarjevo za izgradnju nove škole koju bi pohađalo oko 800 učenika, kao i da bi izgradnja ove škole trebalo da počne u narednoj godini. Razgovarano je i o incijativi za izgradnju osnovne škole u banjalučkom nasenju Ada, a, prema njenim riječima, Grad Banjaluka dužan je da dostavi elaborat za izgradnju ove škole do 31. decembra tekuće godine u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.