reload

Sudbine

Velika tuga u Neumu: Djedu i baki ubijena djeca su bila velika radost

Kad su dječica ljetos bila u Neumu kod bake i djeda, niko ni u najcrnjim mislima nije mogao naslutiti da će to biti njihov posljednji dolazak.

Velika tuga u Neumu: Djedu i baki ubijena djeca su bila velika radost
FOTO: INSTAGRAM/DRUŠTVENE MREŽE

Zla sudbina koju im je namijenio njihov otac Harald Kopic u trenutku pomračenja uma zauvijek je otrgnula sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dječaka iz majčinog zagrljaja, ali i zagrljaja bake, djeda i ujaka, koji su se svaki put iznova radovali njihovu dolasku u Neum.

Neum je u nedjelju bio gotovo pust grad, tek su se rijetki prolaznici, nešto domaćih i malo više gostiju, mogli sresti po neumskim ulicama. Grad se zatvorio i tuguje, saosjeća s porodicom ubijenih mališana.

Niti jedem niti pijem

Muzika je utihnula i u neumskim kafićima. Sumorno nedjeljno poslijepodne. Tuga u ožalošćenoj porodici, ali i po gradu.

– A šta ću vam reći. Povazdan plačem. Otkad sam čula da su djeca ubijena, niti jedem niti pijem – rekla je jedna postarija gospođa u Neumu.

– Koliko čovjek može poluditi da ubija vlastitu djecu. Jutros sam bila u crkvi, molila sam za tu jadnu djecu. I za njihovu majku, da joj Bog da snage da izdrži ovu bol – rekla je gospođa Marija.

Pročitajte još

Djed ubijene dječice ugledni je građanin Neuma, vlasnik prestižnog hotela. Svi ga poznaju, kako njega tako i porodicu, pa je tuga tim i veća. Na plaži ispred hotela kupa se nekolicina stranaca, uglavnom Poljaka. Čuli su za tragediju i saosjećaju s ožalošćenom porodicom.

Baki i djedu bili su velika radost

Prodavačice u okolnim radnjama i suvenirnicama odmahuju rukama.

– Tragedija, šta drugo reći – kažu kratko.

Neke od njih poznavale su djecu, viđali su ih na plaži s bakom. Kažu da oca monstruma nisu primijetile. Uglavnom su djeca bila s mamom, bakom i djedom po majci.

– Neum vam je mali grad, šta nas ovdje ima. Svako svakoga poznaje. Ma vidjela sam ljetos djecu. Kako su bila krasna, lijepo odgojena, poslušna. Baki i djedu bili su velika radost. A vidite danas kolika je tuga opasala tu porodicu – rekla je jedna komšinica porodice iz neumskog naselja Surdup.

U Neumu pozdravljaju odluku načelnika da se na dan sahrane u čitavoj opštini proglasi dan žalosti, piše Slobodna Dalmacija.