back button
reload

Banjaluka

Vozilo skoro nemoguće naći, CIJENE SKAČU DO NEBA: Nikad veća pomama za iznajmljivanjem automobila u Banjaluci

Ako ovih dana pokušavate da iznajmite automobil u Banjaluci, bilo da ste došli kao turista u grad na Vrbasu ili živite ovdje i treba vam prevoz zbog nečega, to će biti skoro nemoguća misija. Još je teže ako vam automobil treba za dva, tri dana, jer rent-a-kar agencije prednost daju onima koji vozilo uzimaju na sedam, deset ili više dana.

Vozilo skoro nemoguće naći, CIJENE SKAČU DO NEBA: Nikad veća pomama za iznajmljivanjem automobila u Banjaluci
FOTO: SHUTTERSTOCK

Razlog je, kako su nam rekli u jednoj agenciji u Banjaluci, i zbog epidemije korone zbog koje su neki prestali da rade, jer nisu mogli da ekonomski opstanu. Samim tim smanjen je i broj automobila u ponudi.

– Ovi koji su nastavili da rade ne mogu svima da izađu u susret, jer jednostavno nemaju dovoljan broj vozila za iznajmljivanje. Ove godine došao je veliki broj turista i naših ljudi koji žive vani. Prošle godine zbog korone niko nigdje nije putovao. Ove godine puno ih je došlo avionom, pa im treba automobil dok su ovdje – kaže sagovornik Srpskainfo iz rent-a-kar agencije.

Velika potražnja i ograničena ponuda dovela je do toga da su i cijene za iznajmljivanje porasle.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Po informacijama koje smo mi dobili u agencijama u Banjaluci, manji automobil, poput „sitroena C3“ ili novije „škode fabije“ ne može se dobiti za manje od 70 KM za 24 časa. Sa boljom klasom automobila i većim brojem konjskih snaga raste i cijena rentanja. Mogućnost pregovaranja oko smanjenja cijena je minimalna. Banjalučanin koji je prije dvije sedmice s porodicom avionom došao na odmor u rodni grad kaže da mu je iznajmljivanje automobila „pojelo dosta živaca“.

– Prvo, mnogi ne odgovaraju na imejlove kad im se obratite s pitanjem o dostupnosti vozila i kolika je cijena po danu. Drugo, nama se dogodilo da su nam odgovorili i rekli koja je cijena, a onda smo od iste agencije dobili novi imejl u razmaku od nekoliko časova u kojem je ta cijena nešto viša. Plus, povećali su i cijenu za preuzimanje automobila na aerodromu. Vrlo neprofesionalno – istakao je Goran K.

Pročitajte još

Na kraju je uspio da nađe automobil i dogovori realnu cijenu.

Da agencije ne odgovaraju na imejlove i sami smo se uvjerili. Na desetak poslanih upita, nakon pet dana, odgovori su stigli iz samo dvije rent-a-kar agencije. I iz obje isti odgovor, da nemaju slobodnih vozila cijelog avgusta, bez informacija o tome koliko je najjeftnije iznajmljivanje po danu. U telefonskom razgovoru sa službenicima jedne banjalučke agencije nam je rečeno da imaju veliki broj rezervacija i da ne mogu da primaju one koje su kraće od tri dana. Kod njih manje vozilo ekonomske klase košta 85 KM po danu, a eventualno slobodan automobil može se, kako pretpostavljaju, očekivati poslije 25. avgusta.

– Navala za iznajmljivanje je počela početkom jula i još traje. Najčešće se iznajmljuje na sedam ili više dana. U tom slučaju cijena po danu košta manje – kažu u agenciji za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jedan Banjalučanin nam se požalio da je nedavno pokušao da iznajmi automobil, da je pozvao desetak agencija i da su mu, kad je rekao da vozilo treba na jedan dan, rekli da nemaju baš ništa slobodno. Ako imate sreću da poznajete nekoga iz te sfere, moguće je da ćete vozilo ipak pronaći. Ali pod uslovim da automobil uzimate na više od tri dana. Tada je cijena 65, umjesto 75 ili 80 KM.

Ima i onih koji imaju dobra iskustva sa rentanjem u Banjaluci.

– Nekoliko puta sam u dvije različite agencije uzimala automobil na 24 časa zbog putovanja. Cijena je iznosila 70 KM svaki put, a iznajmljivala sam manje vozilo. Naravno, morate da ga vratite s punim rezervoarom, kako ga i dobijete, plus da doplatite još 10 KM za pranje automobila, ako ga vi ne vratite opranog – rekla je ona.

Oprema diktira cijenu

Na internet stranicama nekih rent-a-kar agencija stoji da je neke manje automobile moguće naći već po cijeni od 55, 60, 65 KM, ali kad pitate uglavnom vam kažu da je taj automobil iznajmljen i ponude vam neki od 70 ili 75 KM. Jedna renta-kar kuća na svojoj interent stranici nudi automobile po cijeni već od 40, 45 maraka za 24 časa.

Od marke, godišta i i opreme automobila zavisi kolika je cijena iznajmljivanja. Za 70 ili 80 KM najčešće nude „seat, „ford fokus“, „škodu fabiju“, „mazdu“, „opel korsu“… Stotinak maraka po danu košta malo bolji „pežo“, kombi od 130 KM, a ako želite sjedalicu za dijete to košta od 20 do 30 KM.

Pojedine rent-a-kar agencije nude i dodatne lance za snijeg, prtljag za stavljanje na krov automobila. Naravno, sve se to doplaćuje. Ako se navodi da će jednim vozilom upravljati dva vozača, i to mijenja cijenu.