reload

Kultura

Vraćaju se na velika vrata: Metalika najavila novi album i ogromnu turneju

Metalika najavljuje ogromnu turneju i novi album "72 Seasons". "Lux Æterna" vodi prvi album benda za 6 godina, uoči turneje po Severnoj Americi i Evropi.

Vraćaju se na velika vrata: Metalika najavila novi album i ogromnu turneju
FOTO: SCREENAHOT YOUTUBE/METALLICATV

Metalika se vraća: Novi album i turneja dolaze 2023., a danas je objavljena pjesma pod nazivom “Lux Æterna”. Producenti su Greg Fidelman, Džejms Hetfild i Lars Ulrih, album, “72 Seasons”, stiže 14. aprila sljedeće godine.

Njihovi datumi turneje počinju u Evropi istog mjeseca, pre niza severnoameričkih nastupa kasnije tokom godine. Dodatni nastupi su zakazani za Evropu i Ameriku 2024. U nastavku pogledajte plan puta, kao i spot za “Lux Æterna” u režiji Tima Sacentija i listu numera za album.Turneja uključuje po dva koncerta u svakom posjećenom gradu, a bend obećava potpuno različite set-liste i sastave podrške u svakoj.

U saopštenju za štampu, Hetfild ovako objašnjava naslov albuma:

– 72 sezone. Prvih 18 godina naših života koje formiraju naše pravo ili lažno ja. Koncept da su nam roditelji rekli ‘ko smo’. Moguće shvatanje oko toga kakva smo ličnost. Mislim da je najzanimljiviji dio ovoga nastavak proučavanja tih suštinskih vjerovanja i kako ona utiču na našu percepciju svijeta danas. Veliki dio našeg iskustva odraslih je rekonstrukcija ili reakcija na ova iskustva iz djetinjstva. Zatvorenici djetinjstva ili oslobađanje od onog ropstva koje nosimo – piše Pitchfork.