Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

APRILSKE NAGRADE Ko su kandidati za priznanja koja se uručuju povodom Dana grada

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

Na listi potencijalnih dobitnika aprilskih nagrada nalaze se brojni kandidati, među kojim je i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, koji je predložen za najznačajnije gradsko priznanja „Ključ grada“, saznaje Srpskainfo.

Javni poziv za dostavljanje inicijativa za dodjelu nagrada i priznanja povodom  22. aprila – Dana grada bio je otvoren do 17. februara. I ove godine stigli su brojni prijedlozi građana, udruženja i ustanova.

Za najznačajnije priznanje “Ključ grada“ sa poveljom počasni građanin, koje se dodjeljuje kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja u svim oblastima stvaralaštva, ove godine je u igri 4 kandidata.

Kako saznajemo, episkop Jefrem je za dodjelu ovog priznanja predložen jer se ove godine obilježava četvrta decenija otkako se on nalazi na čelu banjalučke eparhije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Osim episkopa Jefrema, među predloženima za dodjelu ovog priznanja je i tehnički direktor fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević, te doktori Siniša Subotić i Tamara Kovačević Preradović.

Za Zlatni grb Grada Banjaluka, koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos u razvoju grada, njegovanju odnosa s drugim gradovima, za postignute vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, nauke, kulture, umjetnosti i sporta, stiglo je 10 prijedloga.

Pored gradonačelnika Modina, Haim Bibasa, na listi potencijalnih dobitnika su i Rukometni klub „Borac m:tel“, ANIP „Veselin Masleša“, Nebojša Kuštrinović, književnik Tihomir Levajac, doktor Siniša Subotić, Razvojni program UN (UNDP), bivša košarkašica Slađana Golić, a jedinstven prijedlog da se ova nagrada dodijeli pilotima Draku Mijatoviću, Zdravku Volašu, Goranu Mediću, Ratku Tomiću, Dušku Četkoviću i Marinku Šmugoviću.

Plaketa Grada ide u ruke onih koji su ostvarili izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke kulture, te humana djela i ispoljenu hrabrost.

Za dodjelu ove nagrade je stiglo 15 prijedloga. Između ostalog, na tom spisku se nalaze Draško Adamović, Perica Ivanović, Miloš Malešević, Mirko Arambašić, Rade Udovčić, doktor Siniša Subotić, direktor Arhivskih RS Bojan Stojnić, profesor doktor Peđa Kovačević, bivša košarkašica Slađana Golić, ronilački klub “Delfin”, književnica Kristina Mrđa, Pero M. Crčević, kao i Fondacija “Dogs Trust”.

Foto: Grad Banjaluka

Tu je i nagrada Grada Banjaluka mladima, koja se dodjeljuje kao poseban vid priznanja, za značajna ostvarenja u svim oblastima života. Uz ovo priznanje ide i novčana nagrada, a ove godine predloženo je 7 imena: Andrea Gračanin, Bojan Maksimović, Ognjen Knežević, Marko Malčić, Milan Bogdanović, Aleksandar – Rade Ćorović i Anastasija Ćorović.

Na adresu Skupštine grada stigla su i 3 prijedloga u kojima nije navedeno za koju tačno nagradu je poslata inicijativa.

Pristigle inicijative u narednom periodu treba pregledati i vrednovati  skupštinska Komisija za izbor i imenovanja nagrade i priznanja. Na osnovu toga će se napraviti zvanični prijedlozi za dobitnike pojedinačnih priznanja, koji će se onda uputiti u skupštinsku proceduru.

Konačna odluka je na odbornicima gradskog parlamenta, koji tim prijedlozima trebaju dati “zeleno svjetlo” ili ih odbaciti. Tu odluku oni će donijeti na jednom od idućih skupštinskih zasjedanja, najvjerovatnije početkom aprila.

Prošlogodišnji dobitnici “Ključa grada”

Proslavljeni sportista Abas Arslanagić i književnik i prevodilac Kolja Mićević prošlogodišnji su dobitnici najvećeg gradskog priznanja – “Ključ grada” sa poveljom počasni građanin grada Banjaluka. Ovo visoko priznanje legendarnom rukometnom golmanu banjalučkog Borca i bivše Jugoslavije Abasu Arslanagiću dodijeljeno je kao poseban vid priznanja za postignute vrhunske rezultate u oblasti sporta i za  promociju  Banjaluke.

Istu nagradu, kao poseban vid priznanja za doprinos u razvoju kulture i izuzetna ostvarenja u oblasti književnosti i prevodilaštva, kao i promociji grada, dobio je književnik Kolja Mićević. On je, baveći se vrlo aktivno pisanjem i prevođenjem već više od 50 godina, stvorio književni opus zavidnih dimenzija, ne samo po broju objavljenih naslova nego i po raznovrsnosti zastupljenih žanrova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO