Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

APSTINENTIMA KRADU IDENTITET Ovo je jedini način da ne postanete meta IZBORNE PREVARE

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Pod lipom rad biračkih odbora

Broj građana prijavljenih bez njihove volje za glasanje izvan BiH svakim danom je sve veći, ali ta izborna prevara nije posao za Parlamentarnu skupštinu, već za CIK, Tužilaštvo i policijske agencije.

Centralna izborna komisija je Tužilaštvu BiH uputila prvih 150 prijava građana o tome da su bez njihovog znanja prijavljeni da glasaju putem pošte. Međutim, zabrinjavajuće je da to nije konačan broj prevarenih. Javila nam se Banjalučanka koja je slučajno saznala da je već „iskoristila“ pravo glasa za izbore 7. oktobra.

– Živim u Banjaluci, tu imam stalno mjesto boravka i ličnu kartu, ali sam predala zahtjev za državljanstvo Srbije. Budući da želim da se preselim kod kćerke koja živi u Rumi, ona je provjeravala da li bih mogla tamo da glasam na izborima i saznala da sam ja već zapravo glasala – kaže ova Banjalučanka za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da se određen broj birača javio Gradskoj izbornoj komisiji sa tvrdnjama o zloupotrebi njihovih ličnih podataka i tvrdnjama da nisu popunjavali prijave za glasanje putem pošte. Pozvali su građane da provjere podatake i da ih odmah obavijeste u slučaju prepoznavanja zloupotrebe. Inače, glasači poštom glasaju prije nego redovni birači u državi.

Osim u Srbiji, veliki broj glasača putem pošte registrovan je u Hrvatskoj. Prema navodima portala Žurnal, iza masovnih lažnih prijava u Hrvatskoj stoje HDZ BiH i HDZ u Zagrebu. Mada se glasački listić po pravilu mora vratiti CIK BiH ako na adresi ne bude navedeni glasač, to se navodno u ovom slučaju nije dešavalo, te su hrvatski poštari (čiji je direktor kadar HDZ) ostavljali listiće na fiktivne adrese, odakle su popunjeni vraćeni u Sarajevo.

– Ako se utrdi da je to istina, onda je riječ o međunarodnom skandalu – kaže za Srpskainfo Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“.

Foto Klix

Vehid Šehić

Pošto je CIK dostavila Tužilaštvu BiH prve prijave zbog fiktivnih glasača u inostranstvu, Šehić naglašava da je sada na tužiocima da odgovore na pitanje ko im je krao identitet.

– Mnogo je načina kojima se prevaranti služe. Oni prate ko od glasača izlazi na izbore, a ko ne. Za glasanje poštom prijavlju uglavnom one za koje znaju da nisu glasali posljednja tri, četiri puta. Koliko znam, više od 300 ljudi je do sada prijavilo da su žrtve izborne prevare – kaže Šehić.

Portparolka CIK BiH Maksida Pirić tvrdi da ovi glasači ipak neće ostati bez mogućnosti da glasaju u BiH.

– Ukoliko bi se birač koji je registrovan da glasa putem pošte na dan izbora našao u BiH, on može da glasa lično u BiH na nepotvrđenom glasačkom listiću na posebnom biračkom mjestu koje ima svaka opština. Na isti način biračko pravo mogu da ostvare i ove osobe koje su registrovane mimo njihove volje da glasaju putem pošte – kaže Pirićeva za Srpskainfo.

Prema njenim riječima, CIK BiH je svim opštinskim izbornim komisijama dostavila spiskove birača za tu opštinu koji su registrovani za glasanja putem pošte, sa instrukcijom da te spiskove pokažu javnosti.

Foto: Srna

– Ukoliko se utvrdi da na tom spisku ima osoba koje su u BiH, a neko ih je mimo njihove volje prijavio da glasaju poštom, treba da se jave svojoj opštinskoj izbornoj komisiji, a nama ta komisija mora da dostavi podatke. CIK će spisak tih osoba dostaviti Glavnom centru za brojanje, prije nego što se bilo šta počne brojati. Ako za njih dođu glasački paketi iz inostranstva, oni se neće uzimati u razmatranje – kaže Pirićeva.

Krišto: Šta parlament ima s tim

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, zbog ovih prevara, uputio je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić nije odgovarao na naše pozove i poruke. Njegova zamjenica Borjana Krišto kaže da je samo nezvanično čula da je u PS BiH stigao takav zahtjev.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Moguće je da zahtjev nije upućen u skladu sa Poslovnikom, pa zbog toga nismo zvanično ni obaviješteni. Prema nekim informacijama, zahtjev za hitnu sjednicu su potpisala samo tri poslanika. Neki očigledno žele da se razgovara o ovome, u nedostatku programa koje mogu da ponude biračima. Šta ima parlament da se bavi tim – kaže Krišto za Srpskainfo.

Hitnu sjednicu može da zatraži najmanje pet poslanika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO