Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

APSTRAKTNI PRINCIPI ZA SKRPLJENU VLAST Analiziramo dogovor Dodika, Izetbegovića i Čovića

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Pregovori o podjeli resora u Savjetu ministara BiH planirani su za iduću sedmicu, a 10 principa za formiranje vlasti koje su dogovorili SNSD, SDA i HDZ politički analitičari smatraju uopštenim, pa čak i besmislenim, jer u njima piše ono što bi trebalo da se podrazumijeva.

Politikolog Vojislav Savić smatra da su razlozi zbog kojih Sarajevo oteže sa formiranjem Savjeta ministara logički apsurdni, ali da je jasna namjera zašto se to radi i politika koja stoji iza toga.

– Važno je da se taj proces privodi kraju, a usvojeni principi i ne mogu biti ništa više od ovoga što smo vidjeli, s tim da bih izvojio rečenicu gdje se pominje namjera da se povrati suverenitet i završi mandat OHR. To je važno da svi budu svjesni i rade na tome. Mislim da je odluka SDA da održava na aparatima ovaj tehnički mandat Savjeta ministara dugoročno pogubna i da šalju poruku destruktivne politike. Trebamo ići naprijed, a to je nemoguće bez formiranja vlasti na svim nivoima – kaže Savić za Srpskainfo.

Foto: Vijesti.ba

Vojislav Savić

Politička analitičarka Ivana Marić takođe smatra da je jedina konkretna mjera rad na završetku mandata OHR, a sve ostalo naziva populizmom i načelima koji bi u svakom slučaju trebalo da važe, jer je njihovo nepoštovanje krivično djelo.

– Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović se obavezuju da će poštovati Ustav, suverenitet, teritorijalni integritet BiH, zakone, da će zapošljavati kompetentne ljude, da će provoditi sudske presude. Zaista je toliko besmisleno pisati tako nešto jer se to mora podrazumijevati za nekoga koga su građani izabrali. Jedino još nisu napisali da će dolaziti na posao. Ali, pošto oni takve stvari nisu radili ni do sada, jasno je zašto su to napisali – kaže Marićeva.

Foto: N1

Ivana Marić

Primjećuje još jednu zanimljivu stvar, a to je da se obećava nastavak EU integracija BiH, a potom ponovo naglašava da ćemo nastaviti integracione procese, ne navodeći koje.

– Moguće da je trebalo tu da piše NATO, ali nisu mogli zbog Dodika, pa su ostavili tako. Očito je da su pod pritiskom međunarodne zajednice morali napisati neki dokument, da bi ispalo da je to neka ozbiljna koalicija – zaključuje Marićeva.

U principima, koje je inače pisao Izetbegović, a potom zajedno usaglašavali, nema ni riječi o podjeli ministarstava. Na pitanje da li će sva tri srpska ministra biti iz SNSD, u toj partiji su nam rekli da će se o tome pregovarati prvenstveno s „tradicionalnim koalicionim partnerima“, ali i sa ostalim partijama u slučaju formiranja bloka svih srpskih partija u Sarajevu.

U političkim kuloarima se odavno spekuliše da će RS, osim predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, imati i ministre spoljne trgovine, civilnih poslova i, vjerovatno, pravde.

10 principa

  1. Poštovanje Dejtonskog sporazuma
  2. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH
  3. Nastaviti integracione procese
  4. Primjeniti sve sudske presude o Izbornom zakonu BiH
  5. Obezbijediti zastupljenost svih naroda u institucijama na svim nivoima
  6. Usklađivanje domaćih zakona sa tekovinama EU s ciljem članstva u EU, završavanje mandata OHR
  7. Ubrzati izgradnju transportne, energetske i digatalne infrastrukture
  8. Održiv povratak izbjeglih i raseljenih
  9. Nezavisnost institucija u borbi protiv ekstremizma, kriminala i korupcije
  10. Dobrosusjedski odnosi sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO