Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AREAL RNIDS ĆE BITI BESPLATAN Stižu ćirilični fontovi, specijalno dizajnirani za internet

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Shutterstock

Areal RNIDS – naziv je novog ćiriličkog pisma, koje se sastoji od četiri fonta, čiju je izradu omogućila Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar.

Autorka fontova je profesorka Fakulteta primjenjenih umetnosti Olivera Stojadinović.

Ovi fontovi biće predstavljeni 28. januara, najavljuju iz Registra.

Areal RNIDS je slabserifno tipografsko pismo dostupno u uspravnom i kurzivnom obliku u dvije težine. Posebna pažnja posvećena je optimizaciji za ekranski prikaz. Proporcije, jednostavni oblici i linearni karakter čine ovo pismo izuzetno dobro čitljivim i na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona, navode organizatori.

I to nije najljepša vijest. Biće – besplatni. Moći će besplatno da se preuzmu sa RNIDS-ovog i Tipometrovog sajta od 28. januara.

– Stručnjaci i lingvisti naglašavaju da nije sprovedeno istraživanje o tome da li je ćirilica kao pismo ugrožena ili nije, ali na osnovu korisničkog iskustva lako je zaključiti da je njen udio u odnosu na latiničko pismo, bar na internetu, zanemarljiv. Kao jedna od prepreka upotrebi ćirilice na internetu navodi se i nedostatak adekvatnih fontova, koji se lako čitaju na ekranima pametnih uređaja, prije svega mobilnih telefona. Zbog toga je RNIDS odlučio da srpskoj internet zajednici pokloni ćiriličko tipografsko pismo koje izlazi u susret savremenim tehnološkim zahtjevima i podjednako dobro izgleda i u štampi i na vebu – navodi se u saopštenju Registra.

Ovo je prvo pismo koje Fondacija RNIDS poklanja, a u planu je da povodom obilježavanja rođendana .СРБ domena RNIDS nastavi sa ovom praksom.

Ćirilički internet domen .СРБ je drugi nacionalni domen i, poslije ruskog .РФ, to je drugi internet domen na svijetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO