Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ARHEOLOZI ZABRINUTI Prenošenje mumije faraona Tutankamona u muzej nije bezbijedno

Kultura
Autor:

Foto: STR/EPA

Arheolozi su zabrinuti zbog planova da se mumija faraona Tutankamona prebaci iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u glavni grad Kairo gdje bi trebala biti izložena u novom muzeju.

Stručnjaci kažu da je 3.000 godina stara mumija tako krhka da je ne bi trebalo transportovati iz grada Luksora, gdje se u kontrolisanim uslovima čuva u staklenoj kutiji u grobnici. Zabrinuti su da bi mumija, koja je već slomljena na nekoliko mjesta, mogla dodatno oštetiti.

Zbirka blaga “Zlatnog faraona” trebala bi biti glavna atrakcija novog Velikog egipatskog muzeja (GEM) koji će se otvoriti iduće godine kod piramida u Gizi.

Britanski arheolog Havard Karter otkrio je 1922. grobnicu faraona iz 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru. Bila je netaknuta i u njoj se nalazilo oko 5.000 predmeta.

Egipatsko ministarstvo za starine prošle je sedmice prebacilo zlatni mrtvački sanduk Tutankamona iz Luksora u GEM “radi prve obnove od otkrića grobnice”. U Luksoru su ostali samo kameni sarkofag i mumija. Konzervatori su u januaru završili obnovu faraonove grobnice koja je trajala deset godina.

Tutankamon je bio devetogodišnji dječak kada je postao egipatski faraon. Vladao je od 1333. do 1323. godine prije Hrista kao jedan od posljednjih kraljeva iz 18. dinastije.

(Impuls)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO