Kultura

"Arsena Dedića sam obožavao, Sonju Savić sam volio" Šerbedžija tvrdi da su pred nama vremena kada će se LAKŠE DISATI

Glumac, ljubitelj književnosti, muzičar, ali zapravo jedna od njegovih najvećih strasti u životu je bio fudbal. Rade Šerbedžija, nastupio je posljednje noći Banja Luka festa na tvrđavi Kastel i otkrio šta ga veže za Banjaluku, zašto je volio Sonju Savić, ali i čašu dobrog vina.

"Arsena Dedića sam obožavao, Sonju Savić sam volio" Šerbedžija tvrdi da su pred nama vremena kada će se LAKŠE DISATI
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Ne samo što ste svi lijepi i zgodni, zgodne zapravo, nego zato što je u Banjaluci i moja sestra Milica živjela. To je bio njen glavni grad koji i danas posjeti svakog ljeta. Zapravo, kad promislim, Banjaluka je i moj glavni grad. Ja sam rođen u Krajini. Nema granica, ne ovih koje su iscrtane, govorim o nekim granicama mentaliteta – rekao je Šerbedžija prisutnim novinarima.

Otkrio je da je u životu oduvijek želio biti fudbaler i da je obožavao da čita.

– Fudbal je bio moja užasno velika strast. Zapravo sam planirao, ne da budem pisac, ali želio sam se baviti književnošću, na primjer da budem profesor u srednjoj školi, da se bavim knjigama. Mnogo sam čitao u to vrijeme, ali onda me život odveo na neku drugu stranu i onda sam to što jesam sada – kazao je Šerbedžija.

Zbog ljubavi prema poeziji kaže da piše pjesme.

– Iako se i dalje najviše bavim glumom i knjige neke isto objavljujem, to je zapravo više, jer još učim zanat. Ja sam, znate, jedan od vojnika Arsena Dedića. Njega sam obožavao i kada su bili najpopularniji Bitlsi ja sam i dalje Arsena Dedića obožavao. On je bio moj prozor u svijet, moja estetika, moj pogled na život – rekao je Šerbedžija.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Praveći komparaciju ovog sada vremena i onog nekada, Šerbedžija kaže da je ovo vrijeme mnogo teže.

– Svako vrijeme ima svoju posebnost, ne može se ovo vrijeme mjeriti sa vremenom moje mladosti. Ovo vrijeme je mnogo teže. Čitav svijet je postao komplikovan, život je postao komplikovan. Vidite ovaj virus koji se pojavio. Umorna je zemlja i umorni su ljudi i vrlo je teško danas mladim ljudima. Nekada je bilo više vazduha, više kisika, više svega. I vrijeme je drugačije, mi mislimo da je uvijek isti ritam i sekunde i minute, ali nije. Mi smo imali više vremena za sebe, za ljepotu, a danas je sve postalo užasno brzo. Meni je žao danas mladih ljudi, mada opet vidim kako se dobro snalaze. Ne daju se, a to je lijepo. Opet mislim da će se sve zaustaviti i da će doći vrijeme lakšeg ritma, da će se lakše disati – izjavio je Šerbedžija.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Govoreći o ulogama u filmovima svjetski poznatih reditelja kao što je Gaj Riči, Šerbedžija kaže da je ipak najzadovoljniji saradnjom koju je imao sa rediteljima bivše Jugoslavije od kojih ističe Živojina Pavlovića.

– Iako je film Sneč bio poznat, ja sam glumio u mnogo većim filmovima. Igrao sam sa mnogim velikim režiserima, najviše pamtim rad sa Frančeskom Rosijem. Neki filmovi koji nisu ni došli ovamo, italijanski, u kojima sam igrao potpuno drugačije uloge. Raja mene uglavnom gleda samo kroz ruske filmove, iako sam radio mnogo ozbiljne – kaže Šerbedžija i dodaje da je nasrećniji i najzadovoljniji  njegovim filmskim djelovanjem unutar bivše Jugoslavije.

– Igao sam u pet filmova Živojina Pavlovića, navećeg režisera bivše Jugoslavije. Srećan sam, imao sam divne prijatelje Gagu Nikolića, Ljubu Tadića, Milenu Dravić sa kojom sam radio, Sonju Savić koju sam volio. Ona je bila boginja, da, baš tako, bila je filmsko djete – rekao je Šerbedžija.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Govoreći o novom albumu „Ne okreći se sine“ kaže da je album nastao sasvim slučajno.

– Taj album je nastao zapravo slučajno, kad je nastala korona na neki način sam počeo neke pjesme raditi, svoje, a onda su neki prijatelji moji došli i rekli da imaju pjesme baš za mene. Prijatelji moji u toj dokolici od korone su pisali meni pjesme. Napravio sam taj sjajan duet sa Gabi Novak, ona je stvarno carica, u tim godinama tako izgledati i tako pjevati, ne znam ko na svijetu može. Napravili smo taj duet Arsenove pjesme „Otkako te ne volim“, obrade Crvene Jabuke – rekao je Šerbedžija.

Šerbedžija je poznat da na svojim koncertima uvijek voli da u ruci drži čašu dobrog vina. Kaže da već dugo ne pije alkohol, ali kada dođe koncert ne može da malo ne popije.

– Zašto? Ne znam, pitajte njih. Pitajte vino. Nisam nikada bio pijan na sceni. Jednostavno, vino je plemenita stvar, priča sa alkoholom je kada čovjek zna da pije. Poledajte grčku literaturu, pjesme o vinu, to je jedan pravi životni nektar, ali glupo je kad ločemo – izjavio je Šerbedžija.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Publika u Banjaluci imala je priliku da uživa u njegovom koncertu na tvrđavi Kastel, tokom kojeg je izvodio svoje pjesme, ali i mnoge obrade poznatih muzičara kao što su Mišo Kovač, Arsen Dedić, Kemal Monteno i mnogi drugi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu