Sport

ATOMSKI TENIS Novak pobijedio Ćorića i ušao u istoriju

Ako smo u meču Novaka Đokovića i Filipa Krajinovića gledali atomski tenis, onda djeluje da nam ponestaju epiteti da opišemo igru koju smo vidjeli danas u Beču.

ATOMSKI TENIS Novak pobijedio Ćorića i ušao u istoriju
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

Đoković je sa 7:6(11), 6:3 savladao Bornu Ćorića u meču osmine finala koji nikako nije bio za one sa slabim srcem. Balkanski okršaj bio je sve ono najbolje što tenis može da ponudi. Okršaj maltene veterana protiv igrača mlade generacije, dva asa sličnog stila igre, dva vrhunska majstora…

Djelovalo je tokom čitavog prvog seta da je Ćorić nekako ispred Novaka. Poen, potez ili samo korak uvijek je djelovao neuhvatljivo. Nedovoljno da iskorači dovoljno i napravi brejk, ali dovoljno da Novak ne uspjeva da slomi rivala.

Taj-brejk je bio zaista nevjerovatan, najduži koji je Novak odigrao ove godine i ostavio je utisak da tenis uvijek nekako uspijeva da nas iznenadi. Imao je Ćorić čak i četiri set lopte, ali nije uspijevao da ih iskoristi. Najteže će mu pasti činjenica da je u trenutku kada je morao da osvoji poen da bi ostao u meču, nakon 56 poena na sopstveni servis po prvi put napravio duplu servis grešku!

Kada je uzeo prvi set Novaku su se široko otvorila vrata, pa je vrlo brzo napravio brejk protiv Ćorića koji je sačuvao do kraja susreta i tako ispisao istoriju!

Drugi set je bio izuzetno dramatičan, ali je Novak slomio svaki otpor rivala.

Postao je prvi igrač poslije Pita Samprasa koji je po šesti put završio godinu na mjestu broj 1 ATP liste i sada je pred njim otvoren put da taj učinak u nadolazećim godinama podeblja.

Iz nekog razloga ne očekuje se od ATP da Novaka odmah proglasi zvaničnim “brojem 1” na kraju godine. Razlog je taj što Novak može eventualno da ostane bez prvog mjesta ako Nadal odluči da se pojavi na turniru u Sofiji (8-14. novembra).