Politika

"Azerbejdžan je prijateljska zemlja" Cvijanovićeva zahvalila Alijevu na posjeti, pa istakla da je ova država puno pomogla BiH (FOTO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da će Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu, koja je potpisana sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, doprinijeti boljem političkom razumijevanju, ekonomskoj saradnji, institucionalnom uvezivanju, ali i da će poslužiti kao osnova za unapređenju bezbjednosne saradnje.

Željka Cvijanović i Ilham Alijev
FOTO: ŽELJKA CVIJANOVIĆ/INSTAGRAM

Sam naziv potpisane deklaracije govori da smo odlučili da budemo strateški partneri i sigurna sam da ćemo se ponašati na takav način, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Alijevem, kojem su prisustvovala i ostala dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

Cvijanovićeva je rekla da je Azerbejdžan prethodnih godina predano radio na podršci socijalnoj infrastrukturi u BiH.

– Intervenisali su prema nekoliko gradova gradeći ili rekonstruišući neke objekte. Na taj način je rekonstruisan Gerijatrijski centar u Banjaluci, Dom zdravlja u Kotor Varoši, a napravljen je i Park prijateljstva, te Centar za slabovidu i slijepu djecu i omladinu u Sarajevu – podsjetila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je Azerbejdžan otvorio ambasadu u BiH, te najavila da će biti realizovana odluka prethodnosg saziva Predsjedništva BiH o otvaranju ambasade BiH u Bakuu.

Pročitajte još

– U okviru predviđenih novih ambasada usaglasili smo se da je prioritet uspostaviti ambasadu u Bakuu – pojasnila je Cvijanovićeva i dodala da će takva instrukcija biti upućena Ministartsvu inostranih poslova u Savjetu ministara.

Ona je podsjetila da je nedavno boravila u Azerbejdžanu i Bakuu, te da je gostoprimstvo bilo na najvišem nivou.

– Tada sam predsjednika Alijeva pozvala da posjeti BiH, a on nije dugo čekao i došao je da pokaže koliko je prijatelj BiH i svih naroda koji žive u njoj. On je dokazao da su i on i njegova zemlja prijatelji svih nas. Mi smo odlučili, da nakon određenih intervencija u prethodnom periodu, otvorimo novu stranicu u saradnji – rekla je Cviajnovićeva.

Cvijanovićeva je zahvalila Alijevu na podršci koju je Azerbejdžan pružio u vrijeme poplava 2014. godine, te u vrijeme virusa korona.

Ona je još jednom pozdravila sve što je Azerbejdžan uradio do sada po pitanju pomoći i podrške.

– Juče smo imali veoma korisne sastanke sa predstavnicima Vlade iz Bakua, sa predstavnicima vlada i Republike Srpske i Federacije BiH i Savjeta ministara koji su razgovarali i utvrdili šta su oblasti u kojima možemo da se krećemo dalje. To je oblast energetike, transporta, turizma, a radićemo i na sagledavanju ostalih mogućnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da će sva resorna ministarstva biti obaviještena da pripreme liste projekta i interesovanja za saradnju sa Azerbejdžanom.

– Azerbejdžan je prijateljska zemlja i na ovaj način želimo da pokažemo da ćemo i ubuduće djelovati prijateljski i bilateralne odnose dovesti do nivoa obostranog zadovoljstva – zaključila je Cvijanovićeva.

Alijev je danas doputovao u zvaničnu posjetu BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije