Svijet

BACI PET Srdačan pozdrav dvojice NAJKONTROVERZNIJIH LIDERA u Buenos Ajresu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman pozdravili su se vrlo srdačno juče na samitu G20 u Buenos Ajresu, javlja AP.

BACI PET Srdačan pozdrav dvojice NAJKONTROVERZNIJIH LIDERA u Buenos Ajresu
Foto: Wikimedia Commons/Wikipedia

Putin i Bin Salman su se, uz široke osmijehe, rukovali, na način koji je nešto između rukovanja i pozdrava “baci pet”, a saudijski prestolonasljednik je potom potapšao tri puta Putina po ruci.

Dvojica najkontroverznijih lidera sjeli su zatim jedan pored drugog, prenijela je agencija.

Oba lidera su na meti kritika međunarodne zajednice odnedavno, Bin Salman zbog tvrdnji američke CIA da je naredio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a Putin zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, u kojem je prije nekoliko dana ruska vojska zapljenila tri ukrajinska vojna broda i posadu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron zauzeo je mnogo hladniji stav prema Bin Salmanu, kada se susreo oči u oči sa njim na samitu.

Prema neimenovanim francuskim zvaničnicima, Makron je “pritisnuo” Bin Salmana u vezi sa istragom ubistva Kašogija i rata u Jemenu, na šta mu je saudijski prestolonasljednik rekao da ne brine, a Makron mu je odgovorio sa “brinem”, navela je američka agencija.