Kolumne

Bahati "stvaralac"

Iako su od završetka građanskog rata prošle dvije i po decenije bahatost nije napustila glave nekadašnjih lidera SDS, a danas, kako sami sebe zovu, “Stvaraoca” Republike Srpske.

Bahati "stvaralac"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To se jasno može zaključiti iz njihovih saopštenja kojim ciljano podgrijavaju ionako uzavrelu atmosferu. Ja njih razumijem, oni su naučili da otimaju od ovog naroda. Sad ucjenjuju političke partije i ne biraju sredstva da dođu do svog cilja, a to je novac.

Gospodin koji se predstavlja kao lider “Stvaraoca” i koji je nekad, nažalost, bio predsjednik NSRS, trebalo bi da zna da u Srpskoj ima mnogo boraca koji nisu riješili osnovna egzistencijalna pitanja, nemaju posao, a o krovu nad glavom ne treba ni trošiti riječi. I oni ćute, čekaju bolja vremena i nadaju se da će jednog dana imati život dostojan čoveka. Ćute i penzioneri i obespravljeni radnici, samo “Stvaraoci” traže prava.

Izaći u javnost i staviti svoje zasluge ispred boraca i naroda je krajnje bezobrazno. Zasluge za stvaranje Srpske pripadaju borcima, građanima i funkcionerima. E, kad je riječ o ovim posljednjim, mnoga imena se vežu za kriminal, a cijenu za to još nisu platili. Možda je sad vrijeme?

Gospodin “stvaralac” bi trebalo da ode na Zejtinlik; nije mu daleko, tu je na Sokocu, kao i na mnoga druga groblja i da se pokloni onim pravim  stvaraocima, koji su ujedno i temelj današnje Republike Srpske. Umjesto naklona, “stvaralac” je sebe stavio u prvi plan i traži prava. Stvorili su “Stvaraoci” bijedu i sirotinju, napravili su ogroman društevni jaz između bogatih i siromašnih…

Mnogo toga bi moglo da se napiše o rezultatima njihovog rada.

Tačno je i da među ratnim funkcionerima ima poštenih, ali oni su u manjini. Tačno je i da neki od njih teško žive i čudno je da oni ne traže pomoć, već to radi “stvaralac” povratnik iz Haga.

Da li se “stvaralac” sjeća pobune “Septembar 93” i zbog čega su tenkovi tada, u jeku rata, bili na ulicama Banjaluke, a ne na linijama? Srpska jeste stvorena 9. januara 1992. godine, ali u njenom rađanju najveću cijenu je platio narod. Ratni funkcioneri su se još u to vrijeme, zarad ličnih interesa, odrekli svog naroda i boraca. Sad je došlo vrijeme da narod zaboravi “Stvaraoce”.