Svijet

Bajden produžio uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan "Situacija opasna po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD"

Američki predsjednik Džo Bajden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan, jer, kako tvrdi, situacija na Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD.

džo bajden predsjednik usa
FOTO: KEN CEDENO

U saopštenju objavljenom na sajtu Bijele kuće, Džo Bajden navodi da se nastavljaju “akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije”.

Smatra da te akcije predstavljaju “vanrednu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD” i da bi zbog toga vanredna situacija za Balkan trebalo da ostane na snazi i nakon 26. juna.

Pročitajte još

Prva takva izvršna uredba donesena je 26. juna 2001. godine.

Džo Bajden je naknadno izmijenio tu uredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. godine, kako bi bili preduzeti dodatni koraci u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Sjevernu Makedoniju, a 8. juna 2021. godine donijeta je i Izvršna naredba 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu