Politika

BAKIROM MJERE LJUBAV PREMA SRPSKOJ Saradnja sa SDA između rodoljublja i izdaje

Koalicije među strankama u BiH proteklih godina pokazale su da je sve moguće, pa i to da najveći politički rivali preko noći postanu jedni drugima najveća podrška.

BAKIROM MJERE LJUBAV PREMA SRPSKOJ Saradnja sa SDA između rodoljublja i izdaje
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Međutim, onog momenta kada se na kocki nađe gubitak apsolutne vlasti, pa samim tim i brojnih funkcionerskih mjesta koja idu uz nju, politička scena se prestaje dijeliti na stranke, već na izdajnike i patriote.

Ovako politički analitičari vide česta prepucavanja na političkoj sceni između stranaka na vlasti i onih u opoziciji, što je posebno vidljivo na relaciji SNSD SDA – SDS – PDP.

Iako su se na lokalnim, entitetskim i, konačno, na državnom nivou proteklih godina desile gotovo sve kombinacije i koalicije, bilo javne ili one prećutne, kada su u pitanju ove četiri stranke, prosječnom građaninu ostaje nejasno u kojem momentu je to bio čin patriotizma, a u kojem čin izdaje?!

Koja je razlika između koalicije između SNSD – SDA, SDS – SDA, ili pak PDP – SDA, odnosno zašto su jedni izdajnici, a drugi patriote – pitanje je koje muči svakog prosječnog građanina.

Glasanje

Nakon proteklih izbora građani su imali priliku da vide kako SNSD, zahvaljujući glasovima poslanika SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, direktno dobija četvrtog delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Zauzvrat, zahvaljujući glasovima SNSD i HDZ BiH, Denis Zvizdić iz SDA izabran je za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zanimljivo je da su protiv Zvizdićevog imenovanja bili poslanici iz SDS, isto kao što su poslanici iz SNSD glasali protiv smjene potpredsjednika parlamenta Srpske iz reda SDA, koji je prije par mjeseci tražio PDP.

Međutim, nakon što su SNSD i SDA “zakuhale” oko Savjeta ministara BiH, a u javnosti se pojavile priče kako bi najveća bošnjačka stranka mogla da uđe u koaliciju sa SDS i PDP, to je bilo dovoljno da se ove dvije stranke na političkoj sceni Srpske pretvore u izdajnike i “Bakiroljupce”.

Nestabilno društvo

Politički analitičar Slavo Kukić ističe da je ovo pokazatelj političke retorike jednog nestabilnog društva. On kaže da ovakva retorika ne bi mogla proći u nekoj razvijenoj zemlji EU, kao na primjer Francuskoj ili Njemačkoj, jer bi joj se prosječan građanin smijao.

Pročitajte još

– Ovdje je, međutim, sve podređeno toj retorici. Ili sam dio strukture ili su svi ostali, koji su umjesto mene dio te strukture, izdajnici svog naroda, entiteta, roda i poroda. To je naprosto dio mentalnog koda, koji je objektivno dominantan u BiH i kojeg politički makijavelisti fantastično koriste – ističe Kukić.

Dodaje da se svaki iole obrazovan građanin vjerovatno i sam pita zašto je SNSD garant srpstva, a neka druga politička stranka iz Srpske, poput PDP ili SDS, to nije.

– Političarima je jasno da je korištenje tog vokabulara najefikasniji način da se sve ostalo potisne u pozadinu, poput odlaska građana iz zemlje, pada nataliteta, zaposlenosti, pa do ekonomije. Bitno je u prvi plan izbaciti ono našto je narod najviše osjetljiv, a to je njihov nacionalni identitet – kaže Kukić.

Cilj opravdava sredstva

Slično mišljenje dijeli i politički analitičar Marko Šuka, koji ističe da je očito da jake političke stranke koriste sve servise koji su im dostupni, prvenstveno medijske, kako bi pričom o nacionalnoj izdaji potkopali, odnosno sahranili svoje političke protivnike.

– To je medijska igra. SNSD je potpuno preuzeo raniju nacionalnu ulogu i priču SDS. Svi koji drugačije razmišljaju su izdajnici. Kada bi se uradila ozbiljna analiza javnog mnjenja vjerovatno bi preko 90 odsto stanovnika Srpske kazalo da žele da se otcijepe ili naprave zajednicu sa Srbijom, što znači da to isto žele sve srpske stranke u RS, samo što su neki svjesni realnosti i ne zamajavaju narod šupljim pričama – kategoričan je Šuka.