Kolumne

Bakirov gambit

Socijaldemokrata Denis Bećirović, kome bi na radikalnim stavovima i izjavama mogli da pozavide čak i najpoznatiji bošnjački ultranacionalisti, ni kriv ni dužan postao je glavni favorit za novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Bakirov gambit
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA

Ako vjerujemo u ono da u svakoj teoriji zavere postoji makar djelić istine, onda se lako da zaključiti da je za Bećirovićev favoritski status najzaslužniji lider „državotvorne“ bošnjačke stranke Bakir Izetbegović.

Realno, da je umjesto bezličnog Šefika Džaferovića, čiji je glavni politički kredo nezamjeranje porodici Izetbegović po svaku cijenu, kao kandidat SDA za funkciju u Predsjedništvu BiH izabran Denis Zvizdić, Bećirovićeve šanse za pobjedu mjerile bi se promilima.

Ovako, vječiti omladinac SDP, koji je političku slavu među Bošnjacima gradio izjavama o neophodnosti ukidanja RS, zabrani proslave 9. januara i vulgarnim vrijeđanjem predsjednika susjednih država, postao je najprihvatljivije rješenje za nemali broj bošnjačkih birača u FBiH koji se deklarativno zalažu za BiH „po meri čovjeka“, dok u dubini duše sanjaju o lideru koji će se konačno obračunati s „Vlasim iz manjeg entiteta” i „škutorijom“ iz zapadne Hercegovine.

Okoštali SDA-ov birokrata Šefik Džaferović, koji, što bi se narodski reklo, niti smrdi niti miriše, dokazanom populisti i demagogu Denisu Bećiroviću teško da se može i približiti u bošnjačkom biračkom tjelu. Šahovskim žargonom rečeno, Izetbegović je svjesno žrtvovao piona da bi osvojio konja.

Prihvati notifikacije