Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Banjalučka “Elektrokrajina” smanjila gubitke na 16,3 odsto

Banjaluka
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Banjalučka “Elektrokrajina” je u prvom tromjesečju ove godine smanjila distributivne gubitke na 16,3 odsto, što je najniži sezonski nivo u poslijeratnoj istoriji ovog preduzeća, rečeno je Srni u “Elektrokrajini”.

“Elektrokrajina” je distributivne gubitke u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti lanjski period snizila za 1,8 procentnih poena, dok su u poređenju sa 2012. godinom niži za čak 8,6 procentnih poena.

Direktor “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović rekla je Srni da je višegodišnji trend pada distributivnih gubitaka rezultat uspješne realizacije mjera koje se odvijaju u dva pravca.

– Jedan dio mjera predstavljaju namjenske investicije u rekonstrukciju distributivne mreže, sa akcentom na izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje, dok drugi dio čine sistemske kontrole na otkrivanju i sankcionisanju neovlaštene potrošnje električne energije – ističe Kuzmanovićeva.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj je u prvom kvartalu realizovalo investicije u iznosu od 3,4 miliona KM, prvenstveno u izgradnji i sanaciji 52 kilometra distributivne mreže i 19 trafostanica.  Radnici “Elektrokrajine” su u obračunskom periodu otkrili 94 slučaja neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti od 157.460 KM.

Iz “Elektrokrajine” podsjećaju da krađa električne energije predstavlja krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora i novčanom kaznom za počinioce.  Izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine” Rodoljub Topić izjavio je Srni da ovo preduzeće i u 2018. godini čvrsto drži kurs pozitivnog poslovanja.

– Ukupni prihodi preduzeća u prva tri mjeseca iznosili su 66,5 miliona KM, dok je neto dobit zadržala lanjski nivo od 5,4 miliona KM, s tim da smo poslovni dobitak povećali za 700.000 KM – istakao je Topić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO