Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Banjalučki Superhik

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Najveća pravosudna institucija u Republici Srpskoj u svojim redovima očito je zaposlila Superhika, čuvenog negativca iz stripova „Alan Ford“.

Ovaj čuveni i jedan od najpoznatijih negativaca je bio prava suprotnost Robinu Hudu i čuvena je njegova izjava da otima siromašnima da bi dao bogatima.

Upravo tako možemo opisati rad banjalučkog sudije Dragana Aćića, u dvije presude koje je donio zadnjih godinu dana.

Tako je on potvrdio presudu da se od “sirotinje” iz Prnjavora oduzme “opel askona” stara 30 i kusur godina i vrijedna maksimalno par stotina maraka. A zatim je promijenio prvestepenu presudu gdje se jednoj bogatašici iz Dervente oduzima vozilo vrijedno više stotina hiljada maraka, te odlučuje da joj vrati „mercedes“.

Tom odlukom zgrozio je javnost, ali i svoje kolege sudije. Brojni su oni koji su nam se žalili na ovakvu odluku sudije Aćića i kažu da je na ovaj način, po ko zna koji put, bačena ljaga na sve njih.

Brojni pravnici su istakli da je sa ovakvom presudom Okružnog suda u Banjaluci doveden u pitanje cijeli sistem borbe protiv nesavjesnih vozača. Kada je prvi put objavljen tekst da je zbog divlje vožnje nekom oduzeto vozilo, nesavjesni vozači su bili u strahu da bi  i njihov metalni ljubimac mogao doživjeti istu sudbinu, ako se ne budu držali zakona.

Međutim, odlukom da se to vozilo vrati vlasniku poručeno im je da mogu slobodno nastaviti da voze duplo brže od ograničenja i da ne staju na semaforu, jer su bezbjedni.

Dobiće po koju novčanu kaznu, ali ne moraju ni to platiti, jer ih niko neće prisiljavati na to, ili ne daj bože oduzimati neku imovinu.

Poslovica „pravda je slijepa“ služi kao moto mnogim pravnim sistemima na Zapadu. Ona je je nastala na liku rimske boginje Justicije, koja povezanih očiju drži mač i vagu, koja mjeri ljudske grehe.

Međutim, ova boginja u Okružnom sudu u Banjaluci često ima naviku da proviri ispod poveza. Ona tako baci pogled s druge strane stola, da vidi ko su stranke. Pa vjerovatno konta da nije u redu da se zamjerimo bogatima, već udrimo po siromašnima, jer se oni neće žaliti i od njih neće nikog boljeti glava.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO