Društvo

BANJALUKA DOBIJA SVOJU KOVID BOLNICU Evo ko će se liječiti u staroj Hirurgiji

Stara Hirurgija Univerzitetskog kliničkog centra RS, čija je rekonstrukcija u toku, biće regionalna kovid bolnica za područje Banjaluke i okolnih opština, potvrdio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

BANJALUKA DOBIJA SVOJU KOVID BOLNICU Evo ko će se liječiti u staroj Hirurgiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je pojasnio da je Univerzitetski klinički centar, kao zdravstvena ustanova najvišeg, tercijarnog ranga, namjenjena za liječenje najtežih pacijanata iz cijele Republike Srpske. Istovremeno, za liječenje na bolničkom, dakle sekundarnom nivou, zadužene su regionalne kovid bolnice.

– U Republici Srpskoj ćemo imati tri regionalne kovid bolnice, za pacijente koji gravitiraju tim bolnicama. Jedna od njih će biti smještena u renoviranim prostorijama stare Hirurgije i funkcionisaće kao kovid bolnica za banjalučku regiju. Ne možemo još sa sigurnošću reći da li će u ovoj ili drugim kovid bolnicama biti zbrinjavani pacijenti sa srednje teškom ili lakšom slikom. Sve to zavisi od toka pandemije – rekao je Zeljković.

Pročitajte još

Zeljković nije precizno odgovorio na pitanje novinara, kada će renovinaranje stare Hirurgije u centru Banjaluke biti završeno.

Kakao je ranije najavljeno, kovid bolnica u starom objektu Hirurgije biće opremljena s 350 kreveta i dvije operacione sale, a očekuje se da će prve pacijente primiti početkom decembra.