Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BANKROTIRALA FABRIKA LIJEKOVA Povjerioci traže devet miliona evra

Biznis
Autor:

Foto: Shutterstock

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić proglasio je prošle nedjelje bankrot u podgoričkoj kompaniji Galenika, pošto nije bilo zahtjeva za reorganizaciju preduzeća koje se bavilo proizvodnjom lijekova. Bivši radnici Galenike potražuju oko 2,5 miliona evra sa porezima i doprinosima.

Šef bivšeg sindikata te kompanije, Veselin Sekulović, rekao je da traže da se u vlasništvo stečajnog dužnika vrati atraktivni plac površine oko 12,3 hiljade kvadrata u Podgorici.

Sekulović tvrdi da kvadrat placa na toj lokaciji, gdje u blizini treba da se gradi most u glavnom gradu, vrijedi 500 evra po kvadratu.

– Vlasništvo nad devet apoteka širom Crne Gore regulisano je u našu korist, kao i fabrika u Zagaraču koja je nesporna. Jedino preostaje da Uprava za nekretnine vrati plac, u svojinu Galenike, a za šta posjedujemo nesporne dokaze – naglasio je Sekulović.

Stečaj u podgoričkoj firmi pokrenut je 8. jula na zahtjev Poreske uprave zbog duga od oko 2,6 miliona evra. Poverioci su prijavili da im Galenika duguje oko devet miliona evra.

U Galenici je ostalo 43 radnika.

Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku “Galeniku” u novembru 2017. godine.

Većinski vlasnik “Galenike” u stečaju, sa 75 odsto vlasništva, je istoimena beogradska firma, dok udio od 25 odsto ima crnogorska Vlada.

(Investitor.me)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO