Biznis

BAREL POJEFTINIO Cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje u padu

Cijene nafte su nastavile pad započet na prethodnoj trgovinskoj sesiji, pošto su strah od recesije i pojava novih slučajeva zaraze kovidom-19 u Kini ponovo doveli u pitanje globalnu potražnju za gorivom.

BAREL POJEFTINIO Cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje u padu
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Na tržištu dominira strah od globalnog ekonomskog usporavanja, koji je potisnuo zabrinutosti vezane za smanjenja tržišne ponude “crnog zlata” u budućnosti, nakon najave grupe OPEK+ da će počev od novembra srezati pumpanje za 2,0 miliona barela dnevno.

Evropska nafta Brent pala je za 1,7 posto na 94,55 dolara za barel na trgovanju do 18:20 časova po našem vremenu, pokazuju podaci sa portala oilprice.com.

Američka WTI nafta se trguje po cijeni od 89,43 dolara za barel, u padu za 1,9 procenata u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak.

Pročitajte još

Istaknute ličnosti sa Vol Strita, među kojima je i glavni izvršni direktor banke “JPMorgan Čejs”, Džejmi Dajmon, predviđaju da će američka i globalna ekonomija vjerovatno potonuti u recesiju sljedeće godine, a i Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka takođe upozoravaju na rastuće rizike od usporavanja svjetske privrede.

Dajmon je u razgovoru za CNBC ocijenio da će američka ekonomija vjerovatno upasti u recesiju za šest do devet mjeseci. On je naveo da ekonomija SAD trenutno “još uvijek dobro stoji” i da će potrošači vjerovatno biti u boljoj formi u poređenju sa globalnom finansijskom krizom 2008.

Prema njegovim riječima, ne može se razgovarati o ekonomiji, a da se ne govori o stvarima u budućnosti, pri čemu je kao indikatore koji “zvone na uzbunu” nabrojao uticaj inflacije koja se otrgla, veće podizanje kamatnih stopa nego što se očekivalo, nepoznate efekte kvantitativnog pooštravanja i ruski rat u Ukrajini.

Dajmon je rekao da su to su veoma, veoma ozbiljne stvari, koje će vjerovatno gurnuti SAD u neku vrstu recesije za šest do devet mjeseci od sada, piše Telegraf Biznis.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije