Svijet

Barkli: Britanija na testu koji NE MOŽE DA POLOŽI

Sa zahtjevom da nađe zamjenu za irski bekstop, Evropska unija je Veliku Britaniju stavila na test koji nije mogla da položi, rekao je ministar za Bregzit Stiven Barkli.

Barkli: Britanija na testu koji NE MOŽE DA POLOŽI
Foto: Pixabay/Promo

On smatra da njegova zamlja treba da dobije bar godinu dana roka da riješi sporno pitanje granica Sjeverne Irske.

Jutros je Dauning strit odbio je da nađe alternativu za bekstop u svom planu za Bregzit u roku od dvije nedjelje koji mu je zadala Evropa, i poručio da je to “vještački rok”.

Portparol britanske vlade izjavio je da oni ne priznaju zajednički zahtjev lidera Francuske i Finske Emanuela Makrona i Antija Rinea da do kraja septembra pronađu rješenje, te da će izaći sa čvrstim predlozima kad premijer Boris Džonson bude spreman.

Rečeno nam je da imamo dvije nedjelje da nađemo rješenje, ali alternativa za bekstop nije neophodna do kraja roka za izvršenje, što je decembar 2020. godine. Zašto da sada rizikujemo nepoželjan rezultat kada obje strane mogu da rade zajedno do kraja sljedeće godine – rekao je Brkli.

Ministar je upozorio da će rješenje zavisiti od budućih odnosa, koji tek treba da budu utvrđeni.

Zvaničnici EU strahuju da ih britanski pregovarači vode “zaobilaznim putem”, jer su do sada često pregovarali u Briselu, ali sa vrlo malo napretka.

Decembar 2020. godine koji pominje Barkli je kraj prelaznog roka o kome je pregovarala bivša premijerka Tereza Mej. Međutim, EU konstantno ponavlja da bez prijedloga o bekstopu ne može biti prelznog perioda, kao i da bez bekstopa ne može biti sporazuma o Bregzitu.

Barklijeva ovom izjavom zapravo traži da EU odustane od zahtjeva da bekstop bude preduslov sporazuma i da dozvoli Britaniji da ima prelazni period bez bekstop plana.

Prelazni period se može produžiti za dvije godine i decembra 2020. sporazuom EU i Britanije, ali Džonson izričito tvrdi da ne namjerava da to učini.

EU želi sporazum kojim će osigurati nesmetanu trgovinu na irskom ostrvu kako bi održala status kvo, dok Britanija iznosi plan prema kojem će neke provjere robe biti neophodne. Britanija predlaže da Sjeverna Irska ostane u evropskim pravilima za hranu i poljoprivredne proizvode, a da bi u suprotnom postojale dvije regulatorne zone na irskom ostrvu.

Scroll Up