Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bećirovićev pokušaj diskreditacije Deklaracije NS RS

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Denis Bećirović

Poslanik SDP u parlamentu BiH Denis Bećirović pokušao je da u parlamentu BiH nametne raspravu o Deklaraciji o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koju je usvojila Narodna supština RS.

Bećirovićev plan djelimično je osujećen na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH koja nije podržala njegovu inicijativu, te je uputila Predstavničkom domu prijedlog zaključka da ovaj dom konstatuje da Deklaracija ne izražava stav Parlamentarne skupštine BiH.

Član Ustavnopravne komisije Momčilo Novaković ocjenjuje Bećirovićev potez kao još jedan njegov pokušaj da u parlamentu BiH nametne teme koje proizvode političke tenzije u BiH.

– Pokušajem pokretanja rasprave o Deklaraciji o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, a koju je usvojila Narodna supština RS, parlament BiH bi ušao u nadležnost Skupštine Srpske. Mi ne možemo raspravljati o ovom dokumentu, on je već usvojen u NS RS i ne možemo ga mijenjati. Ako Bećirović hoće da nešto mijenja, onda neka predloži novu deklaraciju u parlamentu BiH u vezi sa tom temom, pa ćemo raspravljati. Međutim, sve ovo treba posmatrati u kontekstu toga da Bećirović hoće da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH i da koristi svaku priliku za ubiranje poena kod biračkog tijela – kaže Novaković.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH Lazar Prodanović, takođe, smatra da je ovakvim potezom Bećirović pokušao da parlamentu BiH nametne teme u kojima će poentirati pred izbore.

– Mislim da je ovo samo prethodnica slične rezolucije koju je on više puta pokušavao da progura u parlamentu BiH vezano za Srebrenicu. Radi se o političkim prijedlozima, koji doprinose dodatnim tenzijama unutar BiH i one su osmišljene u funkciji njegovih ambicija za predstojeće opšte izbore – smatra Prodanović.

Rezolucija o Srebrenici

Bećirović je nekoliko puta u parlamentu BiH pokušao da predloži usvajanje rezolucije o Srebrenici, za koju je tvrdio da bi predstavljala korak ka pravdi i pomirenju u BiH.

– Tekst rezolucije odaje počast svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim žrtvama zločina u BiH. On ne pravi razliku među žrtvama, bez obzira na naciju i vjeru – navodio je Bećirović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO