Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Beograđanki koja se sumnjiči za pranje novca italijanskih bosova blokirani stanovi VRIJEDNI 700.000 EVRA

Hronika
Autor:

Foto: ufficio stampa comando generale/EPA

Ako je suditi prema imovini koja joj je blokirana – dva stana na elitnim lokacijama – Beograđanka Ivana Ivanović (45) mogla bi biti optužena za pranje najmanje 700.000 evra mafijaškog novca.

Prema saznanjima Blica, finalna faza višemjesečne istrage italijanske policije i tužilaštva počela je sredinom prošle nedjelje serijom hapšenja širom Apenina. Ukupno 68 osoba, pripadnika tri najveće kriminalne organizacije u Italiji – Koza nostre, kalabrijske Ndrangete i napuljske Sakra korona unite – uhapšeno je u tim akcijama, a srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal asistiralo je italijanskim kolegama češljanjem imovine Beograđanke Ivane Ivanović.

Luksuz

Na prijedlog tužilaštva, Viši sud u Beogradu privremeno je blokirao Ivaninu imovinu. Blic saznaje da su u pitanju dva stana: jedan veličine 136 m2 u Ulici Koče Kapetana na Vračaru, a drugi u ekskluzivnom “Ju biznis centru” na Novom Beogradu, veličine čak 200 m2. Oba stana vode se na njeno ime, na koje su upisani i u beogradskom katastru nepokretnosti. Prema mišljenju stručnjaka koji se bave cijenom nekretnina na tržištu, cijena oba stana je gotovo 700.000 evra. Cijena ovih nekretnina zavisi od toga da li je stan u zgradi novije gradnje. Kvadrat stana u Koče Kapetana iznosi najmanje 2.000 evra, dok u “Ju biznis centru” stan od 200 kvadrata se prodaje po cijeni od najmanje 350.000 evra. Ako stan ima i garažu – cijena je i veća – kaže Katarina Lazarević, agent za prodaju nekretnina.

Renta

Italijansko tužilaštvo sada ispituje da li je ova imovina stečena honorarima od prljavog posla koji je Ivanovićeva obavljala za mafiju ili su luksuzni stanovi upravo kupljeni u procesu pranja prljavog novca. Zato je tužilaštvo i zatražilo – a sud odobrio – zabranu ubiranja profita od ovih nekretnina putem prodaje ili izdavanja. Samim tim, Ivanovićeva do okončanja postupka koji je pokrenut protiv nje u Italiji neće moći da raspolaže imovinom.

Ivanovićeva je najvjerovatnije živjela od izdavanja stanova. To se može zaključiti na osnovu činjenice da na adresama na kojima se nalaze stanovi rijetko ko poznaje ovu saradnicu mafije. Zapravo, stanari u Koče Kapetana kažu da su čuli za nju, ali da je niko nije vidio. Na interfonu – slučajno ili ne – jedino njeno prezime nije upisano. Kako kaže jedan od komšija, o njoj je čuo samo priče.

– Naša zgrada je mala. Ima nekoliko stanova. O toj Ivani sam čuo da živi u zgradi, kao i da putuje. Živim u zgradi već nekoliko godina, međutim nikada je nisam vidio – kaže on.

Inače, kako su prenijeli italijanski mediji, novac zarađen od onlajn klađenja pripadnici ove grupe ulagali su upravo u nekretnine širom sveta. Za to su koristili uobičajene metode pranja novca: imovinu su prenosili na tuđa imena, nalazeći pojedince koji bi im služili kao paravan. U akciji su zasad oduzete 24 nekretnine i sedam vozila. Medijima na Apeninima je interesantno i to što su – kako prenose svjedoci – mafijaški bosovi na neki način počeli da mijenjaju svoju kulturu poslovanja.

– Traže nove članove na najboljim univerzitetima, ljude koji će im novac donositi klikovima, a ne nasiljem – pišu mediji u Italiji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO