Svijet

"Berlin predstavlja prepreku" Oglasio se Šolc nakon što je Njemačka spriječila dogovor EU o 14. paketu sankcija prema Rusiji

Evropska unija nije postigla dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, nakon što je Njemačka izrazila rezervu zbog uticaja klauzule o podružnicama i partnerima iz trećih zemalja na njemačku privredu, rekle su evropske diplomate za Rojters.

Olaf šolc
FOTO: DENIS BALIBOUSE / POOL/EPA

Zvaničnici 27 zemalja EU raspravljaju više od mjesec dana o paketu sankcija koji uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa i plan da operateri iz EU postanu odgovorni za sankcionisanje kršenja sankcija koje počine podružnice i partneri u trećim zemljama.

U okviru paketa sankcija, EU je takođe trebalo da zabrani da u njene luke pristižu brodovi koji doprinose ratnim naporima Rusije.

Pročitajte još

Ambasadori EU trebalo je sinoć da raspravljaju i odlučuju o tom pitanju, ali je tema sankcija povučena sa dnevnog reda sastanka u posljednjem trenutku.

Sljedeći sastanak ambasadora zakazan je za srijedu.

Mađarska je izgleda bila spremna da prihvati 14. paket sankcija prema Rusiji, navodi Rojters.

Šta kaže Šolc

Olaf Šolc je rekao je da je rezervisan prema aktuelnom prijedlogu novih sankcija EU protiv Rusije, ali da ne smatra da Berlin predstavlja prepreku dogovora.

– Mi ne blokiramo sankcije. Kao što je bio slučaj i sa prethodnim paketima, intenzivno radimo sa ostalima i želimo da osiguramo da to bude učinjeno što pragmatičnije – naglasio je Šolc na marginama samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) na jugu Italije.

U toku su pregovori o novoj rundi sankcija EU protiv Rusije i posebna pažnja je usmjerena na mogućnost Moskve da izbjegne postojeće regulative i primjer toga je nabavka zapadne tehnologije koju odbrambena industrija može da iskoristi za proizvodnju oružja.

Šolc je izrazio zabrinutost da bi slične sankcije mogle da predstavljaju problem i za njemačke izvoznike, prenosi njemačka medijska kuća “ZDF”.

Prema njegovim riječima, cilj je da se osigura da Njemačka može da izvozi robu u druge države, dok se, takođe osigura da ti proizvodi ne nađu put do Rusije, što mora biti učinjeno na funkcionalan način.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu