Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Beskontaktno plaćanje postaje standard u kupovini u Srbiji

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Shutterstock

Osam od 10 korisnika platnih kartica u Srbiji posjeduje debitnu karticu, 40 odsto kreditnu, a čak jedna petina ima obje kartice, prema najnovijim rezultatima MasterIndex istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da dvije trećine ispitanika koristi karticu bar jednom nedjeljno što ukazuje na to da su bezgotovinska plaćanja zadobila povjerenje korisnika, a kao razlozi navode se njihova jednostavnost, pouzdanost i bezbjednost u svakodnevnim plaćanjima.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je beskontakno plaćanje najpogodniji metod plaćanja za iznose do 3.000 dinara (oko 50 KM), dok svaki peti korisnik cijeni ovu pogodnost i za iznose preko 3.000 dinara.

U posljednjoj deceniji upotreba beskontaktnog plaćanja u Srbiji bilježi značajan rast. Povećanje upotrebe i obima beskontaktnog plaćanja protekle godine u Srbiji pokazuje rast čak iznad evropskog prosjeka, koji iznosi 97 odsto.

U prethodnoj godini zabilježeno je povećanje broja beskontaktnih transakcija za 154 odsto, što ukazuje na činjenicu da su korisnici kartica u Srbiji spremni da naprave sljedeći korak ka modernoj, digitalnoj budućnosti plaćanja, navodi se u saopštenju.

MasterIndex istraživanje je pokazalo da Srbi najčešće koriste debitnu karticu za kupovinu hrane, benzina i odjeće, dok korišćenje kreditnih kartica za njih predstavlja pogodan način za dobijanje dodatnih sredstava ili otplaćivanje na rate, prilikom kupovine odjeće, hrane, namještaja i kućnih aparata.

Rezultati MasterIndex istraživanja pokazali su da su građani prihvatili tehnološka rješenja koja plaćanja karticama nude, s obzirom na to da 70 odsto koristi beskontaktna plaćanja na različitim mjestima, dok više od polovine korisnika plaća beskontaktno prilikom svakodnevne kupovine robe široke potrošnje.

Ono što korisnici kartica vide kao najveću prednost beskontaktnih plaćanja su brzina i pouzdanost, i to je istaklo 78 odsto ispitanika.

– Zajedno s našim partnerima, bankama i trgovcima, trudimo se da obezbijedimo građanima sigurno i bezbjedno iskustvo plaćanja na koje su inače navikli, i to na što više lokacija, ali i na kreiranju inovativnih rješenja koja su u skladu sa modernim načinom života – izjavila je menadžer za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji “Masterkard” Jelena Ristić.

Na izbor kartice za koju ce se potrošači u Srbiji opredeliti utice nekoliko faktora, prvenstveno je to pokrivenost mreže bankomata, zatim dodatne pogodnosti kao što su odložena plaćanja ili dopunske polise osiguranja, dobra reputacija banke izdavaoca i multifunkcionalnost kartice, mogucnost standardnog i beskontaktnog placanja, onlajn i oflajn.

Poželjni podsticaji zbog kojih se potrošači opredeljuju za upotrebu kartica su popusti trgovaca (53 odsto), mogućnost podizanja gotovine na prodajnim mestima (32 odsto) i promotivne kamatne stope i nagrade (19 odsto).

Građani Srbije su takođe istakli da bi voleli da postoji više POS terminala u lokalnim prodavnicama, kao i njihovo postavljanje na pijacama, dodaje se u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO