Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BESPLATNI SISTEMATSKI PREGLEDI ZA SPORTISTE DO 18 GODINA Ministarstvo sporta i FZO izdvajaju 450.000 maraka

Sport
Autor:

Foto: MPOS

Sistematski pregledi za sportiste u Republici Srpskoj, starosti do 18 godina će biti besplatni, a za ovu namjenu biće utrošeno oko 450.000 KM koje će ravnopravno obezbijediti Ministarstvo porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja, a preglede će obavljati Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske.

Sporazum su potpisali ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić i direktorka Zavoda za medicinu rada i sporta Anka Šmitran Đurić.

Ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske ističe da je ovo izuzetno značajan sporazum.

– Mi smo definisali da će naše ministarstvo i Fond zdravstvenog osiguranja snositi troškove organizovanih sistematskih pregeda, a preglede će obavljati Zavod za medicine rada i sporta.  Vlada Republike Srpske je podržala ovu ideju jer smatramo da je značajno da se mladim sportistima omoguće sistematski pregedi ali i da roditeljima olakšamo i oslobodimo ih dijela troškova. Mi svakodnevno ukazujemo na značaj bavljena sportom i zbog toga nam je važno da sportisti budu zdravi.  U tom smislu ragujemo kako bismo izbjegli neke nemile događaje kojih je bio na sportskim ternima – rekla je minitarka Davidović.

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da je ovo nastavak saradnje koja bi trebalo da se produži i u narednim godinama.

– Fond zdravstvenog osiguranja većim dijelom se bavi posljedicama, a u ovom slučaju mi na vrijeme preventivno reagujemo. Svi znamo koliko je značajno na vrijeme otkriti neke zdravstvene probleme i zbog toga je značaj ovog sporazuma još veći.  Ovo je nastavak saradnje iz prošlosti, produžili smo sporazume koji su i ranije postojali i oni će se nastaviti – rekao je Kusturić.

U prošloj godini Zavod za medicine rada i sporta obavio je oko 10.000 pregleda, a kod 17 sportista otkriveni su problem zbog kojih nisu mogli da nastave da se bave sportom, dok je veći broj onih koji su upućeni na dodatne pretrage.

– Mi smo zadovoljni gdje vidimo zajedičku saradnju institucija. Zavod je zdravstvena ustanova koja pruža zaštitu sportistima na području cijele Republike Srpske putem našeg centra u Banjaluci i mreže naših centara od Prjedora, Doboja, Bijeljine do Istočnog Sarajeva. Naravno da je zdravstevena zašita vrlo važna, a posebno sportista do 18 godoina i ja se nadam da će ovakva saradnja biti ozvaničena Zakonom o sportu i da će ona biti rješena najbolji mogući način – izjavila je Anka Šmitran Đurić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO